Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Станков: Когато от закон минем към казуистика, има неправилни решения

Антон Станков
Снимка: БГНЕС

"Правната комисия днес констатира, че технологичното време за приемането на тези законопроекти няма да стигне, ако президентът разпусне парламента на 3 февруари. Важни са идеите, които се лансират. Въпросът, поставен за разглеждане, носенето на отговорност на главния прокурор, на председателите на върховните съдилища, е сериозен. И ми се струва нелепо да бъде решен от парламент, който не успя да събере политическа воля, за да излъчи правителство". 

Това каза пред БНР Антон Станков, бивш правосъден министър. 

И допълни, че част от депутатите, които говорят агресивно срещу главния прокурор, си извоюват фактически имунитет - ако той предприеме действие срещу тях, това ще бъде възприето като саморазправа. 

"Картинката е много по-сложна, отколкото изглежда". 

В предаването "12+3" Станков подчерта, че ако следствието бъде обявено за независимо, това налага промени в Конституцията, защото следователите участват в прокурорската квота във Висшия съдебен съвет (ВСС) и това предпоставя много въпроси

"Тук се решават прекалено индивидуални въпроси, а законът е норма, правило за всички, трябва да важи за всички. Когато от закона минем към казуистика, има неправилни решения... Когато има липса на политическа воля, има механизъм за изработване на политическа принуда - от Европа ни казаха, тук сме длъжни, ние сме поели ангажимент. Доколкото знам, този законопроект е част от Плана за възстановяване. Казусът с главния прокурор не трябваше да бъде в Плана, защото засяга конституционни промени". 

Според него работещо би било предложеното от ДПС - с уговорката, че е необходима промяна в Конституцията, идеята им е свързана с намаляване на правомощията на главния прокурор, с укрепване на независимостта на прокурорите по места, с изключване на тримата големи от кадровия орган - ВСС. 

"Оригинално решение". 

Интервюто на Снежана Иванова с Антон Станков в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна