Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Велислав Минеков:

Целият бюджет на МК е разходван целесъобразно

Проф. Велислав Минеков и неговите заместници проф. Борислава Танева и доц. Пламен Славов.
Снимка: БГНЕС

Като минно поле с непрестанно напрежение определи третия си мандат като служебен министър на културата проф. Велислав Минеков. Той и двамата му заместници отчетоха свършеното във ведомството в последните месеци и бяха доста конкретни какво оставят на следващия екип. 

"Мандатът мина при огромно напрежение - многостранно. Пътят ни представляваше минно поле. Повече се чуваше звукът от мините, отколкото от това, което е извършено", подчерта той. Целият бюджет е разходван целесъобразно. С 33 млн. лева са спасени сценичните изкуства. С допълнителни 5,5 млн. лева са подпомогнати и музейните работници. 

Министърът на културата добави и че над 1700 творци са получили творчески стипендии за общо 7 млн. лева, като уточни, че такова нещо не е било правено преди. Той добави, че Министерството на културата е успяло да спаси паметници на културата. 

38 млн. лева са отишли във фонд "Култура", направено е и възможното за Националния филмов център, изброи Минеков. И с горчивина отбеляза, че не е доволен от начина, по който се провеждат конкурсите за директори на културните институти

"Там трябва да има промяна, да премине през обществено обсъждане. Странната намеса на синдикатите прави нещата съмнителни. Не може синдикалисти, които избират директор, да се появят със заетост в театъра, в който са избрали директор. Има размяна на услуги, която трябва да бъде предотвратена. Директорите трябва да бъдат избирани от тези, които са вътре в общността, хора с познание, с впечатляваща биография". 

Според Велислав Минеков трябва да се промени и начина на финансиране на културните институти и да бъде като в Европа – да се работи с репертоарен бюджет.  

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.