Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Блумбърг":

Активите на ВТБ в Швейцария минават в ръцете на братя Велчеви

Активите на Външно-търговската банка на Русия в Швейцария се купуват от бившия финансов министър на България в правителството на Симеон Сакскобургготски - Милен Велчев, и неговия брат Георги, съобщи агенция "Блумбърг". Става дума за базираното в Швейцария звено за търговия със суровини на руската ВТБ. 

Руската банка беше една от първите финансови институции, включени в санкционните списъци след началото на войната в Украйна. 

От "Блумбърг" научваме и че заради санкциите компанията не може да извършва плащания и дори да наеме адвокати, които да защитят интересите й. 

Според журналиста от вестник "Капитал" Николай Стоянов информацията на "Блумбърг" не е изненада:

"Конкретните лица може би за нас са новост. Но руските банки, като цяло от началото на войната в Украйна, всячески се опитват да излезнат от инвестициите си в Европа и в другите пазари, където са под санкции, което важи и за европейските банки в Русия, които всячески се опитват да излезнат и да прекъснат връзки с минимални загуби. Логиката за сделката очевидно е това". 

В предаването "Хоризонт до обед" журналистът припомни, че още от миналата година поделението на ВТБ е започнало практически да спира дейност и да съкращава голяма част от служителите си. По думите му сумата не е била нещо особено. Доста съмнително е доколко реално тази компания ще може да продължи да работи в същите темпове като преди, коментира той. 

Стоянов припомни също, че Милен Велчев не е чуждо лице за ВТБ:

"Реално той от години управлява представителството на ВТБ Капитал в България. Дори се опита да закупи и него от ВТБ през миналата година, но сделката се провали именно заради санкциите".

Според него Велчев познава този бизнес и е видял перспектива да продължи да развива това дружество, особено ако го придобива на една вероятно ниска цена предвид това, че излизането на руската банка е под натиск.

През последните месеци имаше и други сделки, в които руски финансови институции излизаха от инвестиции в Европа, така че тази сделка не е прецедент, коментира журналистът. 

Той не вижда дълбока политическа връзка, защото по думите му Милен Велчев е излязъл от активната политика. Освен това не вижда и потенциал за голям успех на НДСВ на предстоящите избори.

Според него опитите за руско влияние в България не минават през официални плащания и сделки.

ВТБ е изцяло контролирана от руската държава и играе голяма роля във финансирането въобще на руската индустрия, коментира Николай Стоянов. По думите му банката е основен механизъм във финансовата система на руската икономика. 

БНР потърси Милен Велчев за разяснение по информацията на "Блумбърг", но той отказа. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна