Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентите на България и Сърбия дадоха начало на строителството на газовата връзка между двете страни

Президентите на България и Сърбия Румен Радев (вдясно) и Александър Вучич дадоха начало на строителството на системната газова връзка между двете страни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на България и Сърбия дадоха начало на строителството на газовата връзка между двете държави на българска територия. 

Румен Радев определи изграждането на интерконектора като важна стъпка за задълбочаване на двустранните отношения между София и Белград, както и за развитието на целия регион: 

"Този проект е пример как устойчивото ни сътрудничество с ЕК води до взаимни ползи не само за нашите страни. Той дава нови възможности за региона чрез реална диверсификация и сигурност на доставките. Той е пример за успешното прилагане на европейската стратегия за достъпна и сигурна енергия. Защото успехът на Сърбия в поддържането и изграждането на нови връзки със съседните страни с този интерконектор вече е успех и за България. Защото ние добиваме възможности за разширен достъп до европейските пазари". 

Газовата връзка е ключова за региона. Интерконекторът е сред газовите проекти от интерес за Европейския съюз. Изграждането му ще разнообрази източниците и маршрутите на доставка на синьо гориво за държавите в региона като осигури достъп на Сърбия до природен газ през Южния газов коридор, терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция, включително край Александруполис, където Сърбия има резервиран капацитет, както и терминалите в Турция. Тъй като по газовата връзка ще може да се пренася синьо гориво и в двете посоки, България ще получи достъп до пазарите в Централна Европа

Капацитетът на интерконектора ще бъде 1,8 млрд. куб. метра природен газ годишно. Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обясни значението на проекта за региона: 

"На първо място дава възможност на Сърбия за алтернативни източници на природен газ - а именно терминалите за втечнен газ в Гърция, където и ние участваме, тъй като сръбската държава има резервиран капацитет на терминала в Александропулис, а и достъп чрез споразумението на България, да ползва всички терминали за втечнен газ в Турция. От друга страна, тъй като е двупосочен, ще даде възможност на България за достъп до централноевропейските пазари и така да подсигури по-добри цени и диверсификация на източниците".

Газопроводът е с обща дължина 170 километра. Започва от Нови Искър край София, минава през Перник до Калотина и продължава на сръбска територия до Ниш. Строежът на трасето в Сърбия започна преди година, а днес беше поставено началото на дейностите по изграждане на 62 километровата отсечка на българска територия. 

Александър Вучич се надява газовата връзка между България и Сърбия да бъде готова до октомври, а до края на годината по нея да потече природен газ:  

"На територията на Сърбия изграждаме 108 километра от газовата връзка. Получихме 49 милиона евро безвъзмездна помощ от Европейския съюз и още 25 милиона евро се финансират от Европейската инвестиционна банка. България получава 218 милиона евро. Не можем дори да мечтаем да получим толкова за енергийна инфраструктура, но някога ще ни се случи и на нас, сърбите. Очакваме строежът от двете страни на границата да завърши през октомври и преди края на годината по интерконектора да потече газ. Това ще осигури не само диверсификация, но енергийното бъдеще за държавите от Западните Балкани и Югоизточна Европа". 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работиха: Георги Даскалов, Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна