Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Козарев: Прогнозите на Уилям Макнийл са доста точни, дори стряскащи

Любен Козарев
Снимка: Издателство „Изток-Запад“

"Книгата е издадена точно преди 60 години, а говори за неща, които се разгръщат пред очите ни днес. Книгата е прецизна в разглеждането на нещо толкова сложно, каквато е историята на човечеството". 

Това каза пред БНР Любен Козарев за книгата на Уилям Макнийл "Възходът на Запада". Вторият том е на пазара. 

И допълни, че в книгата се посочва защо Западът понася на плещите си историята на човечеството през последните 200 години

"Макнийл е внимателен да не се постави в ситуацията на човек, който е обладан от идеята за западоцентризма. Той разглежда прецизно събитията, които са се случили и в Далечния изток. Затова не може да бъде обвинен, че разглежда през призмата на западния свят всичко, което се е случило в историята на човечеството... Прогнозите му са доста точни, дори стряскащи. Включително и това, че развитието на обществото вече на власт една особена структура и това е бюрокрацията", посочи още Козарев в предаването "12+3". 

Книгата на Уилям Макнийл "Възходът на Запада", известна с амбициозния хронологически обхват и научна прецизност, печели Националната награда за историческо изследване през 1964 г. Авторът представя световната история като единно цяло – в духа на концепцията за взаимопроникването на културите, разработена от американските антрополози през 30-те години на ХХ век. Според него именно взаимодействията между отделните цивилизации определят посоката на историческото развитие и служат като двигател на социалните промени. 

В том 2. на това мащабно изследване се разглежда възраждането на Близкия изток и развитието на Китай и Далечния изток в периода 600–1000 г.; завоеванията на степните народи до 1500 г. и реакцията на ислямския свят, както и положението на индийци, християни и евреи под мюсюлманска власт; проследява се културният подем на Западна Европа през Късното средновековие и се изтъква уникалният характер на западноевропейската цивилизация. 

В последната, трета част на книгата се анализира епохата на господството на Запада от 1500 г. до наши дни: великите географски открития и тяхното световно значение; промененият облик на Европа и развитието на Северна и Южна Америка в периода 1500–1650 г.; проследява се динамиката в международните отношения между 1500–1700 г. вследствие на Иберийския кръстоносен поход, подема на Русия и конфликта между сунити и шиити; обръща се специално внимание на нестабилния световен баланс в периода 1700–1850 г.; усвояването на нови земи и разпространението на европейските заселници; реформите в Османската империя и въстанията на християните; разпадането на империята на Моголите в Индия и кризата в Далечния изток; възхода на Запада и промените в останалата част на света от 1850-а до 1950 г. 

Уилям Харди Макнийл (1917–2016) е американски историк и автор, известен с теорията си, че контактът и взаимодействието между цивилизациите са движещата сила на човешката история, за пръв път постулирана във "Възходът на Запада" (1963). Той е почетен професор по история на Чикагския университет, където преподава от 1947-а до пенсионирането си през 1987 г.

Интервюто на Петър Волгин с Любен Козарев в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна