Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Възходът на Запада“ - изследване на развитието на човешката цивилизация

Книгата на Уилям Макнийл "Възходът на Запада“ е едно от най-важните исторически изследвания на развитието на човешката цивилизация. Отличена е с Националната награда за историческо изследване през 1964 г., защото притежава  амбициозен хронологически обхват и научна прецизност. Авторът представя световната история като единно цяло – в духа на концепцията за взаимопроникването на културите, разработена от американските антрополози през 30-те години на XX век. В частност "Възходът на Запада“ се опира на разбирането, че основният фактор, който води до исторически значими социални промени, е контактът с представители на чужди култури, които притежават нови и непознати до този момент знания и умения. 


Центровете на високата култура (т.е. цивилизациите) предизвикват тревога и объркване у своите привлекателни нововъведения. Изключително важен е контактът с чужди култури, защото това е основен двигател за социалните промени. Взаимодействията между отделните цивилизации определят посоката на историческото развитие. Макнийл доказва убедително своята теория с експресивно описание на ключови моменти от световната история.

„Писана е в продължение на 8 години. През 1988 година се провежда специална конференция, посветена на нея. Макнийл я определя като книгата на своя живот. Неговите прозрения са важни и днес“, обясни издателят Любен Козарев пред БНР.

Опитът на Макнийл е да разгледа различните огнища на цивилизацията в света като цяло, обясни той в предаването „12+3“. „Авторът показва как изоставащите народи са се поучавали от това, което са постигнали по-напредналите. Той успява да резюмира написаното по въпроса. Негов ментор е знаменитият историк Тойнби. Появата на тази книга попълва една изключително важна празнина“.

И днес се нуждаем от книги, които да ни бъдат ориентир, за да се опитаме да прозрем какво бъдеще ни очаква, каза издателят.

В първата част на том 1 се разглеждат разпространението на неолитното земеделие и селищния живот в Стария свят и подемът на цивилизациите в долините на Тигър и Ефрат, Нил и Инд. Отделено е внимание на  високите постижения на месопотамската цивилизация, появата на космополитна световна система в периода 1700–500 г. пр. Хр., както и развитието на зороастризма и юдаизма. Вълната от варварски нашествия, променила картата на Близкия изток и послужила като отправна точка за развитието на цивилизациите в Индия, Гърция и Китай след 1500 г. пр. Хр., също намира място в изследването.

Втората част на книгата е анализ на епохата на културно равновесие в Евразия: етапите на културен разцвет на средиземноморския елинизъм, Индия и реинтегрирания от исляма Близък изток. Настъплението на елинизма към източната цивилизация и влиянието на космополитната Римска империя допълват анализа. Затварянето на евразийската ойкумена, забележителният културен разцвет на Индия в периода 200–600 г. и влиянието ѝ в Югоизточна Азия и Китай, както и нахлуването на номадски орди в Римската империя и Северен Китай, са неизменна част от съдържанието. Трансформацията на обществената организация и културата под натиска на варварските нападения, както и промените в пограничните райони на цивилизования свят допълват обзора за културното равновесие.

*Уилям Харди Макнийл (1917–2016) е американски историк и автор, известен с теорията си, че контактът и взаимодействието между цивилизациите са движещата сила на човешката история, за пръв път постулирана във "Възходът на Запада“ (1963). Той е почетен професор по история на Чикагския университет, където преподава от 1947-а до пенсионирането си през 1987 г.

Макнийл придобива бакалавърска степен по изкуствата през 1938 г. в Чикагския университет, където е редактор на студентския вестник и е вдъхновен от антрополога Робърт Редфийлд. Получава магистърска степен по изкуствата през 1939 г. (също в Чикагския университет) и написва дисертацията си за Тукидид и Херодот. Заминава в университета "Корнел“ при Карл Л. Бекер, за да работи за докторска степен по история, но през 1941 г. е призован в армията на САЩ и служи във Втората световна война. След края ѝ се връща в „Корнел“ и през 1947 г. защитава докторска дисертация.

През 1947 г. Макнийл започва да преподава в Чикагския университет, където остава през цялата си преподавателска кариера. Става професор през 1957 г. и ръководи катедрата по история от 1961 до 1967 г., утвърждавайки международната ѝ репутация.

През 1988 г. е гост-професор в колежа "Уилямс“, Масачусетс, където води семинар на тема „Възходът на Запада“, като заявява, че преподаването „е най-прекрасният начин да научите нещата“. Според Джон У. Бойър, бивш негов студент и декан на Чикагския университет, Макнийл е бил "един от най-важните историци, преподавали в Чикагския университет през ХХ век“. Той се оттегля от преподавателската дейност през 1987 г. и се премества в Колбрук, Кънектикът. Най-известният труд на Макнийл е "Възходът на Запада: история на човешкото общество“, публикуван през 1963 г., сравнително рано в кариерата му. За него през 1964 г. авторът е удостоен с Националната награда на САЩ за исторически и биографични книги.

Снимки – Уикипедия и изд. Изток-Запад
Издателството на Любен Козарев предлага на българския читател и книгата на Давид Енгелс „ Какво да се прави“. Авторът ще пристигне в България утре.В нея се се разгръща залезът на Запада пред очите ни, и то точно когато смятахме, че сме достигнали цивилизационни висоти.Вече е късно, вероятно твърде късно, да се върви в друга посока и никой не знае какво ще произлезе от сблъсъка между политически коректното мислене и реалността. И все пак трябва да продължим да живеем: да живеем в упадъка на Европа; да живеем с увереността, че утрешният ден ще бъде по-лош от днешния; да живеем със съзнанието, че дните на западната цивилизация, каквато я познаваме, са преброени. Тази книга дава отговори на най-наболелите съвременни проблеми, които са колкото практични, толкова и реалистични.
Цялото интервю на Петър Волгин с Любен Козарев може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Соня Ганева, секретар на община Плевен

Община Плевен ще осигури видеонаблюдение и видеозапис на повторното преброяване на бюлетините

Община Плевен ще осигури видеонаблюдение и видеозапис на повторното преброяване на бюлетините от избора за Общински съвет. То ще бъде монтирано до 20 май, когато ще се възобнови процесът. Причина за прекъсване на броенето на бюлетините са ангажименти на вещите лица. Следващото заседание в административния съд по делото е насрочено за..

публикувано на 30.04.24 в 13:39

ЕК започна официална процедура за установяване на нарушение от страна на "Мета"

Европейската комисия започна официална процедура за установяване на нарушение от страна на "Мета" на Акта за цифрови услуги, сред които липса на инструмент за наблюдение на изборите. "Мета" е доставчик на услуги за платформите "Фейсбук" и "Инстаграм". Комисията подозира, че "Мета" не изпълнява задълженията си за разпространение на..

публикувано на 30.04.24 в 13:37
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Педро Санчес: Няма театър в решението ми

Испанският премиер Педро Санчес отрече да е имало каквато и да е "политическа стратегия" или "театър" в тези пет дни на размисъл, които той поиска, преди да реши дали да остане на поста си или да подаде оставка. В първото си телевизионно интервю след като обяви, че остава Санчес каза, че след "десет години тормоз" и "клеветническа кампания" срещу..

публикувано на 30.04.24 в 13:26
Тодор Капитанов

Над 200 000 нарушения на правото на труд отчитат от КНСБ

Над 200 000 нарушения на правото на труд са отчели от КНСБ през миналата година. Най-много са свързани с възлагане на задачи на работниците, които са извън задълженията им, каза вицепрезидентът на синдиката Тодор Капитанов. Той представи данните от деветия Годишен доклад за нарушенията, свързани с упражняване на правото на труд в България...

публикувано на 30.04.24 в 13:19
Сергей Станишев

Станишев за изборите: Гордиевият възел няма да бъде разсечен

Изборите за Европейски парламент ще бъдат засенчени от тези за национален парламент, смята  евродепутатът Сергей Станишев - член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Според него това ще е причината да не се проведе разговора какъв Европейски съюз искаме и какво да е мястото на България в него. "Гордиевият възел няма да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 13:13
Никола Минчев

Без кворум и решения в комисията Нотариуса

Парламентарната временна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса, не събра кворум на днешното си заседание. По-малко от десет минути след обявения начален час председателят ѝ Никола Минчев от "Продължаваме промяната - Демократична България" отбеляза, че проверката..

публикувано на 30.04.24 в 13:08
Мярка за неотклонение на Габриела Славова-Пеева, обвинена за съучастие в убийство на съпруга си Пейо, се гледа в Съдебната палата, 30 април 2024 г.

Съдът пусна под домашен арест обвинената в убийство Габриела Славова-Пеева

Софийският апелативен съд пусна под домашен арест Габриела Славова-Пеева, обвинена в убийството на 44-годишния Пейо Пеев на 21 януари.  Днес в съдебната зала защитниците ѝ посочиха, че тя е с влошено здравословно състояние, което съдът не констатира. Според съда обаче не е налице възможност обвиняемата да се укрие. Габриела..

публикувано на 30.04.24 в 13:01