Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Баев: Хората в България трудно търсят психологическа помощ

Фондация провежда инициатива за превенция на психичното натоварване при медицинските лица

Снимка: Архив

В България хората трудно търсят психологическа помощ. Това е валидно и за медицинските специалисти, обясни пред БНР Момчил Баев, който е доктор по Социална медицина и управление на здравеопазването, магистър по Обществено здраве и основател на фондация „Астра форум“.

Фондацията провежда инициатива за превенция на психичното натоварване на медицинските лица. Тя организира групи за подкрепа с водещи психотерапевти, които да помогнат на медиците да развият умения за справяне със стреса. Проектът стартира с група от 10 медицински лица на 27 януари. На 7 февруари ще започне и втора. 

„Личното им здраве остава малко на втори план. Виждам голяма доза колебание по отношение на идеята. Битува разбирането, че ако някой се ползва от услугите на психолог, нещо с него не е наред. Това не е така. Грижата за психичното здраве не е срамна. Тя говори за високата култура на човек“. 

Момчил Баев обясни, че през 2020 година, в контекста на Covid  пандемията, фокусът на обществото се насочва и върху високата ангажираност на медицинските лица.

„Видяхме колко са ангажирани. Срещата с болката и високата смъртност бяха по-големи от всякога. Много от тях трябваше да отделят и по-малко време за себе си и семействата си, да работят до краен предел. Това нямаше как да не даде отражение върху качеството им на живот. Затова разработихме тази инициатива“. 

Психотерапевтичната работа не може да бъде краткосрочна, обясни той.

„Устойчивата промяна идва след години работа. Затова нашата инициатива е дългосрочна. Записалите се в програмата ще се срещат със специалисти два пъти месечно. Ако броят на желаещите се увеличи, имаме възможност да ангажираме още психотерапевти. Българската асоциация по психотерапия е наш сътрудник на проекта“. 

Лекарите и сестрите, участващи в групите, подобряват собственото си психично здраве, а така се чувстват по-добре и на работното си място, обясни още Баев.

Цялото интервю на Силвия Великова с Момчил Баев може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени