Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветеслава Гълъбова:

За психичната здравна помощ и водовъртежа на бездействието

Живеем от скандал в скандал и много бързо забравяме

Д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър
Снимка: Личен архив

"Проблемите, които имаме, не са никак малко и това се отразява съвсем естествено върху психичното ни здраве, каза пред БНР д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатричната болница "Свети Иван Рилски".

Прокуратурата поиска постоянно задържане на трите непълнолетни лица, заподозрени за убийството във видинското село Гъмзово. Конкретният повод за посегателството срещу жертвата е възникнал скандал за продаден алкохол на трите лица. Убийството е извършено по особено жесток начин, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура във Видин Владислав Влашев. Четвъртото – 10-годишно момче, е под полицейска закрила и ще бъде привлечено като свидетел, тъй като заради възрастта си не може да носи наказателна отговорност.

"Със сигурност тяхното задържане под стража, осъждане и изтърпяване на наказание няма да излекува причините за тези отвратителни неща. А причините са в разграденото българско семейство, в бездействието на обществото към това какво се случва с нашите младежи“, посочва д-р Цветеслава Гълъбова.

Тя допълва, че това означава изключителна жестокост, граничеща със садизъм, и възниква въпросът къде са били родителите, къде е местната общност? Беше споменато, че те са извършвали много домови кражби. Защо не са взети необходимите мерки, защо всички са седели и са гледали безучастно?

"Този случай показва разпада на държавата, на българското общество. Знам, че думите са много силни, но ние трябва да си отворим очите и да не мислим, че животът е само тук и на жълтите павета“, коментира д-р Цветеслава Гълъбова.

Психиатричната помощ в България 

През 2023 г. трябва да започнат първите стъпки по Националната стратегия за психично здраве, а до 2025 г. е планирано да бъдат ремонтирани и обновени психиатричните болници в страната.

"Националният съвет по психично здраве, който беше първа стъпка в реформата, вече е сформиран и проведе три заседания. Извършени са необходими дейности по оценка на състоянието. Първите дейности по ремонти започват през април, тъй като те са част от Плана за възстановяване и развитие", твърди д-р Гълъбова.

Според нея ще има опит да бъдат направени законодателни промени. Нормативната уредба също се нуждае от ремонт. Напредва дейността по пребазирането в София на психиатричната болница "Свети Иван Рилски", което е огромна полза за пациентите. Те ще бъдат лекувани при нормални човешки условия. Ще започне работа и по обучение на кадри, обучение на медии как да се говори за психичната болест.

"Доста неща трябва да се променят в Закона за здравето в глава "Психично здраве", относно задължителното лечение и спешната психиатрична помощ. В Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс трябва да се направят промени, касаещи принудителното лечение на хора с психични заболявания, извършили тежки противоправни деяния“, коментира д-р Гълъбова.

Трябва да се направят съответни промени и при амбулаторната психиатрия. Психотерапията, трябва да бъде заплащана от Здравноосигурителната каса. 



По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53