Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Галерия "Синтезис" представя изложбата на Емил Рашковски "Здравей, лято!"

Втората самостоятелна изложба на Емил Рашковски е подредена в столичната галерия "Синтезис". Всяка зима в продължение на повече от пет години авторът документира следите от бивак културата в горите около язовирите Широка поляна, Беглик и Батак в Западните Родопи. Придвижвайки се със ски, той се натъква на всевъзможни обиталища: каравани, лодки, палатки, навеси, кухни, бани, тоалетни, дори цели къщи и бунгала. Някои лагери са обозначени с табели – "Бивак Айляк", "Ной" или "Пивница При Бай Дон", а наоколо са изписани народни умотворения, като "Малката ракия е бягане от отговорност" и "Който пее, зло не мисли".

Изложбата "Здравей, лято!" продължава линията на галерия "Синтезис" да представя автори, които са в началото на творческия си път.


Емил Рашковски е роден в София през 1976 г. Завършва Техническия университет - София през 2004 г. и следва магистратура по икономика в Софийски университет "Св. Климент Охридски", а понастоящем работи в Hewlett Packard Enterprise (HPE) като експерт по Управление на качеството. Фотографията го съпътства почти през целия му съзнателен живот. Участва в работилници със Стратос Калафатис и Мартин Атанасов, следва курсове във фотошкола "Паралакс" и курсове по съвременно изкуство с Нада Нешева.

Първата му самостоятелна изложба "ТераДеформиране"е показана в рамките на фестивала Международни фотографски срещи в Пловдив през 2020 г. Част е от проекта Intraterrestrial, включен в изложбата "Космодрум" през 2019 г. През 2015 г. става национален победител в конкурса Sony World Photography Awards за България.


Изложбата "Здравей, лято!" може да бъде видяна до 4 март. Куратори са Надежда Павлова и Никола Михов.

Димитрина Кюркчиева покани в "Артефир" Емил Рашковски да представи фотоизложбата си. Чуйте разговора.

Снимки: ФС на галерия "Синтезис"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия