Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната кардиологична болница в София провежда дни на безплатни прегледи

Снимка: ФБ/МБАЛ Национална Кардиологична Болница

От 7 до 14 февруари отбелязваме Седмицата на вродените сърдечни малформации. По този повод в Националната кардиологична болница в София вече се провеждат дни на безплатни прегледи за навършили пълнолетие пациенти с такива заболявания. Интересът е голям, тъй като Здравната каса не заплаща за преглед при детски кардиолог, когато човек навърши 18 години, а точно този специалист познава най-добре състоянието му, разказа пред БНР проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология. Тя припомни, че няма точни данни за броя на хората с вродени сърдечни заболявания у нас, както и че не при всички за болестта се разбира при раждането. 

„Ранната диагноза е от ключово значение за пациентите с вродени сърдечни малформации. Това е нещо, към което се стремим-до 6-месечна възраст да се извърши компетентен кардиологичен преглед на всяко дете. Да се каже дали е здраво, или му има нещо“. 

Така проф. Анна Кънева защитава искането на детски кардиолози за включване на изследването ехокардиография в профилактичните прегледи на бебетата до навършване на 6 месеца. Тъй като част от новородените, изписани като здрави деца, имат вродено сърдечно заболяване, за което се разбира на по-късен етап.  

„При нас има две деца в изключително тежко състояние. Те са с вродени и неразпознати сърдечни малформации. Това крие риск за живота“

У нас все още няма регистър на хората с вродени сърдечни заболявания, но според статистиката един процент от живородените бебета имат такава малформация. В момента заболяванията на тези пациенти се определят с 300 различни кода по международната класификация на болестите. 

„Въпросът за регистрите съществува в цялата страна. Той е сложен и скъп. Реално не се прави“

Един от проблемите, с които се сблъскват хората с вродени сърдечни заболявания, е че след навършване на пълнолетие с проследяването им са ангажирани личният лекар и кардиолог за възрастни, който по думите на проф. Кънева не винаги има желание да го прави. 

„Понякога това са много сложни пациенти, които изискват специална квалификация. При някои от кардиолозите такива липсват“

Затова от Дружеството на кардиолозите преди няколко месеца поискаха да се разреши и на детските кардиолози да проследяват и обгрижват пълнолетните хора с такива заболявания и това да бъде покривано от Здравната каса.  

„Кардиологът за възрастни може да преглежда деца, но детският е ограничен във времето. Той може само деца до 18 години. От МЗ казват, че в специализацията по кардиология са включени модули за вродени сърдечни малформации. Завършвайки специализация по кардиология, колегите кардиолози трябва да могат да се справят с този проблем“

А броят на детските кардиолози у нас намалява. И повечето от тях съчетават специалността с педиатрия, за да могат да се издържат. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна