Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оля Ал Ахмед: Ситуацията в Сирия е трагична, хуманитарната помощ не може да достигне

"Това са хора, които аз познавам и страдат"

Сирийски и руски военнослужещи помагат за търсене на жертви и оцелели в срутила се сграда след земетресението в Латакия, Сирия, 7 февруари 2023 г.,
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ситуацията в Сирия е пагубна, трагична и опустошителна. Това разказа пред БНР Оля Ал Ахмед, която е журналист и преводач.

Там се вадят с голи ръце хора от руините. Многострадалният народ на Сирия, който от 10 години е във война, се обрича на смърт. Тези хора са измъчени. Ако Европа иска сирийските бежанци да се върнат в Сирия, махнете им санкциите. Махнете икономическото ембарго и блокадата. Медицинско оборудване и медикаменти не могат да влизат по нормален начин в Сирия. Хуманитарната помощ не може да достигне. Това са хора, които аз познавам и страдат. Преди 15 минути е имало трус“.

Оля Ал Ахмед благодари на българския народ за стотиците запитвания и желание да се помогне на пострадалите в Сирия.

„На Турция й помагат 70 страни, на Сирия-7. ОАЕ в момента изграждат полева болница. Пратили са 50 милиона долара и екипи за търсене на хора. Страни като Ирак, Либия и Афганистан също помогнаха на Сирия. Летищата там работят, въпреки разрушените пътища. Защо България не изпрати един Спартан? Да загърбим политиката“.

В медиите излезе становище, че президентът на Сирия не е поискал от ЕС да задвижи механизмите за получаване на помощ, но това не е вярно, посочи тя.

Официалното правителство на Сирия поиска помощ от ООН и всички неправителствени организации.  Това, което пречи хуманитарната помощ да стигне, са санкциите. Трябва да се премахнат“.

Цялото интервю на Силвия Великова с Оля Ал Ахмед може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна