Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Николов: Обучавани сме да се надяваме на чудо, затова енергията на спасителните операции не отслабва

главен комисар Николай Николов
Снимка: БГНЕС

"След 24 часа шансовете намаляват, но ние сме обучавани така, че да се надяваме на чудо. Поради това и енергията, с която се подхожда към спасителните операции, не отслабва. И последният възможен шанс ще бъде използван от нас". 

Това заяви пред БНР съветникът на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев - Николай Николов, бивш директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Той подчерта, че е много сложно ръководството на спасителните операции, така че "властите да могат да изпратят нашите екипи точно там, където най-много има нужда от тях".

"Мястото се локализира по вида на строителните конструкции. Оттам се започва. Колегите са доста добре подготвени - имат си процедури, по които работят, така че да не зависят от конкретно решение на отделен началник, а да се подходи по приоритети - там, където е най-полезно", обясни Николов.

По думите му в четвъртък ще бъдат изпратени медицински лица в Турция, но важно е къде ще бъдат насочени от щаба, който координира спасителните екипи, пристигащи там, за да не стоят на летището, без да могат да получат задача:

"С Турция традиционно работим добре и само преди 2 години подписахме споразумение за съдействие при такива бедствени ситуации".

В предаването "Нещо повече" Николай Николов коментира, че от около 3 години в България вече се говори за намаляване на риска от бедствия и на управление на риска:

"България вече има карта на риска - от наводнения, горски пожари, земетресения. Задачата, която си е поставила Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", е амбициозна и дано до средата на тази година да имаме новата система за ранно предупреждение за риск. Все неща, които са планирани преди 7-8 години, сега би трябвало най-после да дадат резултат. Главната дирекция реализира този проект, той е накрая, трябва да може да изпраща съобщение по мобилните апарати на всеки и съответните указания. Не всички джиесеми да звънят, а само там, където ще има бедствие".

Интервюто на Диана Янкулова с Николай Николов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна