Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Радев все повече влиза в ролята на главен руски лобист в ЕС"

Христо Иванов: Корупцията и руското влияние са тясно свързани

"Докарваме се до състояние на полувменяемост на държавата и на нейните институции. Гешев трябва да си подаде оставката“

Христо Иванов
Снимка: Facebook /Христо Иванов

Новият списък със санкционирани по закона „Магнитски“ е вот на недоверие към българските правоохранителни институции. Това заяви пред БНР съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Службата за контрол над чуждестранните активи и Министерството на финансите на САЩ в петък разпространиха още един списък по глобалния закон „Магнитски“. В него са посочени двама бивши министри-Владислав Горанов - ГЕРБ и Румен Овчаров - БСП, двама бивши директори на атомната ни електроцентрала в Козлодуй- Иван Генов и Александър Николов, един партиен водач - Николай Малинов, който е обвинен и в шпионаж в полза на Русия.

„Това е огромен шамар за България. Трябва да се захванем да си оздравим държавата и институциите. От години не правим необходимите реформи. Този тип интервенции са крайни мерки. Докарваме се до състояние на полувменяемост на държавата и на нейните институции. Гешев трябва да си подаде оставката“.

Според Христо Иванов и Борислав Сарафов трябва да си подаде оставката.

„След този акт какъв Шенген ще търсим? Как ще искаме споделяне на информация? Да се махат тези хора, за да могат да се отпушат реформите. Гешев и Сарафов не намериха начин да разпитат Божков. Това се връща към нас като бумеранг“.

Трябва да се направи дълбока конституционна реформа на прокуратурата, посочи още той.

„Прокуратурата пази Борисов от отговорност, я той пази Прокуратурата от отчетност. Превръщаме се в болният човек на Европа“

"Ако българската прокуратура и американските служби, имаха нормални взаимоотношения, въобще нямаше да се стигне до подобни санкции. Това е извънредна мярка, която показва тежко недоверие", смята Иванов.

В България темата за системната корупция и системното руско влияние тежи от много години, посочи той.

„Двете неща-корупцията и руското влияние, са свързани изключително тясно. България с години е затъвала в корупция и руско влияние-това не е новина. Трябва да сме активна страна, която казва, че иска да се освободи от това влияние, но нашият президент го брани. Радев все повече влиза в ролята на главен руски лобист в ЕС“.

България е блокирана от ГЕРБ и ДПС да прави реформи, смята Иванов. Той посочи, че обединението на партията му с ПП е „възможност българските граждани да инвестират своето желание за промяна на едно място“

„Ние казваме, че има възможност да се направи правителство, което може да прави реформи. На този етап нашето партньорство е с българските граждани. Искаме от тях мандат“

Цялото интервю на Диана Янкулова с Христо Иванов може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна