Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добавените български имена в списъка „Магнитски“ са война срещу руските енергийни доставки

Снимка: БГНЕС

Бившият министър на енергетиката и част от ръководството на БСП, Румен Овчаров, определи включването му в санкционния списък "Магнитски" като война за изтикване на руските енергийни доставки за цяла Европа.

"Тази битка срещу мен не е битка за миналото, а за бъдещето на България и българската енергетика, и въобще за изтикването на Русия от България“, посочи той пред делегатите на 50-тия конгрес на БСП.

По думите му, нито един от добавените в списъка не е защитавал руски интереси. „Ние сме защитавали българските интереси, защото Българя е заинтересована от това да доставя евтино и сигурно ядрено гориво“, подчерта Овчаров и добави, че американското ядрено гориво е старото руско гориво.

Вчера САЩ наложиха санкции на още петима българи за широкото им участие в корупционна дейност в България, свързана с ядрената енергетика. Това са Владислав Горанов, Румен Овчаров, Александър Николов, Иван Генов и Николай Малинов.

На конгреса на БСП, Овчаров отрече, да е имал офшорни сметки, нито притежавани 5 милиона евро.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34