Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 думи за Левски

Снимка: Пламен Христов

"150 думи за Левски" е инициатива на Основно училище "Васил Левски" в Ловеч, което е най-голямото в общината. Целта е да се направи словесен портрет на Апостола.

"Искахме да бъде нещо по-различно, което да интригува децата, а и родители, и учители. Всички имат възможност да запишат своята дума за Левски. След като ги напишат, ние ще ги обобщим, ще видим най-често използваните думи и по този начин, заедно, ще можем да създадем един словесен портрет на Левски", разказа пред БНР Жанина Илиева, преподавател по български език и литература.

"Аз избрах думата "свобода". Неговата цел е това. Той е безсмъртен в душите на хората и винаги ще остане. Свободата е скъпоценност, която трябва да зачитаме и да водим всекидневна борба", сподели седмокласничката Даяна Малчева.

"Според мен Левски е герой, идеал, упование, но ако трябва само с една дума – той е апостол. Апостол на българската свобода. Със своя личен пример той става знаме и упование на целия народ. Личност, чиито стъпки трябва да следваме. Няма друга личност в нашата история, която да е толкова чиста и свята", смята Теодора Екова, също ученичка в седми клас.

Чуйте повече за инициативата в звуковия файл.

Снимки: Пламен Христов

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна