Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Русия вече е загубила войната, тя е в пълна изолация"

Велизар Шаламанов: България има нужда от депутинизация

"Изходът от войната може да бъде само един, ако всички сме единни и не се поддаваме на руска дезинформация"

Велизар Шаламанов
Снимка: Стопкадър, БНТ

"Изследване на индекса на риска в света показва, че заедно с възприемането на Русия като основен риск за сигурността в света се повишава авторитетът на Украйна и на всички страни, които помагат на Киев. Един много добър пример за това е Полша".

Това каза пред БНР Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, специалист по национална сигурност. Коментарът му е в контекста на предстоящата 59-а Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността.

Експертът обясни, че Конференцията вече е станала институция, която се занимава с тенденции, а не с оперативни въпроси и предположи, че "конкретната кампания на Русия в Украйна едва ли ще бъде дискутирана, но ще се дискутира въпросът за индекса на риск в света".

В предаването "Нещо повече" Шаламанов коментира още, че Русия вече е загубила войната срещу Украйна, тъй като е изпаднала в пълна изолация - и политическа, и дипломатическа, и икономическа:

"Няма сценарий, при който Русия успява да унищожи Украйна и бива възприета от останалия свят. Изходът от войната може да бъде само един, ако всички сме единни и не се поддаваме на дезинформация от руска страна".

По думите на специалиста по национална сигурност България има нужда от депутинизация:

"Основна цел за нас трябва да бъде редовно правителство, което да се ангажира с депутинизацията на страната. На първо място - помощ за Украйна, ускорено превъоръжаване на армията ни и заемане на нашето място в НАТО и ЕС. ... Вместо да отказваме западната помощ, която ни е предлагана многократно в последните месеци, да се възползваме от нея. Това е помощ и с въоръжение и техника, и с многонационални сили, и финансови инструменти, които се предлагат на България".

Велизар Шаламанов подчерта, че войната само на оперативно и тактическо ниво е военно дело, иначе е сериозен политически и морален въпрос

"Украйна успя да се противопостави на Русия в резултат на морално и политическо превъзходство и на единство в Украйна и в Западния свят. В момента наблюдаваме война, която трябва да докаже при какво съотношение качеството може да надделее над количеството. Засега количеството е на страната на Русия. За нея няколко милиона жертви изглежда са приемливи, което не е така за нашия свят. Помощта за Украйна със съвременна военна техника ще позволи по-бързо да бъде прекратена тази война и тя да не се превърне в касапница".

Според него трябва редовно правителство, което да спре "недоразумението" - президентът Румен Радев да се поставя над парламента и над обществото, като заема позиции, които са в пълно противоречие с нашия цивилизационен избор, с решенията на парламента и с постиганите консенсусни решения в НАТО и ЕС. 

Той посочи, че България може да помогне на Украйна с боеприпаси, танкове, артилерия и самолети МиГ-29 и Су-25:

"В момента България е от ключова важност, за да бъде съкратено времето, в което два съседни народа се избиват заради безумните идеи на хора в Кремъл". 

Интервюто на Диана Янкулова с Велизар Шаламанов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени