Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Виталий Москаленко: Основателно е безпокойството, че Русия може да разшири обхвата извън Украйна

Н. Пр. Виталий Москаленко
Снимка: Ирина Недева

"Русия провежда своя империалистическа политика по завземане на територии на съседни държави". Това заяви пред БНР посланикът на Украйна в София Н. Пр. Виталий Москаленко в края на мандата си. Според него е абсолютно основателно безпокойството, че Русия може да разшири обхвата извън Украйна: 

"Има всички опасения, че едно такова нещо е било задействано. Това показва и потвърждава още веднъж, че намеренията на Русия по отношение на съседите й са еднозначни и в исторически, и в съвременен аспект. Те свидетелстват, че Русия провежда своя империалистическа политика по завземане на територии на съседни държави, организации на различни бунтове, акции, провокации и т.н.".

Н. Пр. Москаленко е убеден, че подобни планове същестуват от страна на Русия по отношение на всички съседни на Русия територии, в това число и от бившия Съветски съюз

"Това произтича от логиката на поведение на Руската държава и престъпната клика на Владимир Путин, който повтаря в своите действия, които познаваме много добре от 30-те години на миналия век - имам предвид Хитлер и неговата клика, които са провеждали една завоевателна политика в Европа и не само в Европа". 

Ситуацията на бойното поле продължава да е много тежка, посочи още украинският посланик в предаването "Хоризонт до обед". И обясни:

"В момента Русия използва 1810 танка и може да увеличи това количество до 6000. Самите бойни действия се развиват на територия от повече от 1500 км. Жестоки битки и сражения се водят. Русия сега се мъчи да направи настъпление, за да разшири завзетите територии, но без особен успех, защото украинските войници полагат всички възможни усилия, за да спрат настъплението. Руснаците имат жестоки загуби в човешки смисъл и в бойна техника. Надявам се, че след известно време ще бъде предприета контраофанзива на украинските войски, която ще доведе до освобождаване на всички завзети територии". 

Н. Пр. Виталий Москаленко потвърди, че помощ от страна на България е била оказана на Украйна. Помощта е била доста солидна и това е помогнало на страната да устои на атаката, отбеляза той. 

"Важното е, че е предоставена тази помощ и е много важно, че тя е продължена. Надявам се на продължаване на такава помощ", каза посланикът.

По думите му без тази помощ не е възможно постигането на украинската победа, а именно освобождаването на окупираните територии и сключване на справедлив мирен договор. Според него такъв договор трябва да предвижда наказания на военни престъпници от Руската федерация и постигане на гаранти в бъдеще за ненападение от страна на Русия към Украйна.

"Това е основната формула на мира на украинския президент, която ще бъде предложена на заседание на ООН в края на този месец. /.../ Тази формула е възможна само след като окупационните войски бъдат изтеглени от всички територии на Украйна. Тогава е възможно постигане на мирно споразумение". 

Всички държави в ЕС, включително България, са единни в своето правилно разбиране на ситуацията, че Русия е брутален и циничен агресор, който навлезе в чужда територия, подчерта Н. Пр. Виталий Москаленко.

Искаме да бъдем пълноправен член на ЕС и НАТО, което да бъде гаранция за свободното развитие и съществуване на държавата и народа, каза украинският посланик. 

За неговите над 17 години в региона, той определи тази година като най-тежката: "Във връзка с това подло и варварско нападение на Руската федерация срещу Украйна, цялата тази война, която Русия води от 2014 г., на всички работещи зад граница дипломати налага особена отговорност, поради обезпечаване на необходими потребности и нужди за борба на нашата държава". 

В края на мандата си Москаленко заяви: "Към България имам особени чувства и афинитет. Обичам тази прекрасна страна България".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Кирил Петков за позицията на ГЕРБ: Общи приказки - да, борба с корупцията - не

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков критикува ГЕРБ-СДС за позицията им да потърсят подкрепа за декларация за законодателни намерения, която да предхожда опита за съставяне на правителство с втория мандат.  "Превеждам от Герберски към днешна дата: Общи приказки - ДА, Борба с корупцията - НЕ", написа във Фейсбук Петков.  Радев: Тези дни ще взема..

публикувано на 16.07.24 в 13:39

"Възраждане" ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ срещу съгласие за 5 референдума

От партия "Възраждане" обявиха, че ще подкрепят антикорупционната декларация на "Продължаваме промяната - Демократична България", при условие че коалицията даде подкрепа за декларацията на "Възраждане".  "Възраждане" ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ, ако от ПП:ДБ се съгласят за 5 референдума Документът на партията съдържа седем точки. Пет..

публикувано на 16.07.24 в 13:35

Георги Лушнарев: Аз винаги нося Машалов в моята душа и като нежна струна звучат неговите песни на сърцето ми

"И тази година няма да пропуснем този юлски месец, дата 16 юли 1962-ра година. Навършиха се 62 години от кончината на великия народен певец Борис Машалов.  Такъв народен певец не може да бъде забравен от никого от неговите почитатели, а от мен никога, докато съм жив. Аз винаги го нося в моята душа и като нежна струна звучат неговите песни на..

публикувано на 16.07.24 в 13:33
Роберта Мецола

Евродепутатите избраха Роберта Мецола за председател на ЕП

Евродепутатите избраха днес с голямо мнозинство на учредителното заседание на новия Европарлмент за свой председател Роберта Мецола от Европейската народна партия. При общо 699 гласували малтийката Мецола (45 г.) е подкрепена от 563 депутати още на първи тур.  Невалидните бюлетини са 76. Евродепутатите избират председател на..

публикувано на 16.07.24 в 13:31
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Запрянов за пожарите: Армията има готовност да се отзове на всяко повикване

Военните участват с два хеликоптера и с 22-ма души в гасенето на пожарите край Стара Загора. Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Хеликоптери се включиха в гасенето на пожара над Стара Загора Армията има готовност да се отзове на всяко повикване, подчерта министър Запрянов: "Всеки ден участваме. Няма пожар, в..

публикувано на 16.07.24 в 12:49

Протест на служители в Агенцията за социално подпомагане

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:25

Евродепутатите избират председател на институцията

Евродепутатите, които дадоха днес старт на новия Европейски парламент, гласуват за председател на институцията. Кандидатурите за позицията са две - на досегашната председателка Роберта Мецола и на испанската евродепутатка от левицата Ирене Монтеро. За да бъде избран председател на Европейския парламент, е необходимо кандидатурата му да получи..

публикувано на 16.07.24 в 12:18