Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна премиера в концерта на Софийската филхармония тази седмица

В "Украинска рапсодия" от Александър Розенблат солист ще бъде пианистът Людмил Ангелов

2
Людмил Ангелов
Снимка: sofiaphilharmonic.com

Носител на наградата "Музикант на годината" в анкетата на предаването за класическа музика "Алегро виваче" ще бъде солист на Софийската филхармония на 23 февруари в зала "България" от 19 часа – Людмил Ангелов ще застане пред оркестъра за изпълнението на две от трите творби в програмата: "Украинска рапсодия" от Александър Розенблат и "Вариации по тема на Паганини" на Витолд Лютославски.

Симфония №11 от Дмитрий Шостакович е изборът на диригента Кристиан Александров, който развива кариерата си в Канада - той ще застане на пулта в четвъртък.

Людмил Ангелов разказа в интервю какво го свързва с Александър Розенблат и какво открива, разучавайки партитурата на произведението, което ще види бял свят именно на българска сцена:

"Аз се познавам с маестро Розенблат от доста години - той беше гост на (фестивала) "Пиано Екстраваганца" (през 2014 г.), където направихме негов авторски концерт. Впоследствие също бяхме заедно в журито на клавирния конкурс "Панчо Владигеров" в Шумен. 

Познавам много добре неговата музика и много се радвам, че в случая на мен се падна честта да направя това първо изпълнение в света на произведението "Украинска рапсодия", което е за пиано и симфоничен оркестър. В нея авторът изпълзва няколко теми от украинската народна музика, някои от които са твърде познати - публиката ще може да ги разпознае по това как звучат, независимо че стилът на този автор е, така за се каже, с един голям завой към джаза."

Още подробности за това участие на Людмил Ангелов, както и за други предстоящи събития в концертния му календар можете да чуете в интервюто в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна