Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разделителните линии, начертани от партиите, демотивираха хората в Перник. И сега?

Перник е сред избирателните райони в страната с най-малко мандати – само четири. И интригата между партиите е не толкова кой ще спечели изборите, а как ще бъдат разпределени Тя се подсилва и от топящата се с всеки следващи избори избирателна активност. Разделителните линии, начертани от политиците, демотивираха хората. Малцина са тези, които все още вярват, че от техния глас зависи бъдещето на страната и на децата им.

Кореспондентът ни Елена Тамакярска разказва:

Ясно изразена хегемония на ГЕРБ-СДС, отлив на избиратели от БСП и все по-голяма подкрепа за "Възраждане"- такава бе картината в областта на поредицата парламентарни избори през последните две години. Нито "Има такъв народ", нито "Продължаваме Промяната" успяха тук, на местно ниво, да детронират ГЕРБ. Нещо повече в Пернишко партията на Бойко Борисов бележи най-високия си в процентно отношение резултат в страната.

Очакванията на местния актив са партията да затвърди позицията си на водеща политическа сила в региона, а надеждите са най-после да бъде съставено и правителство.

На фона на проучванията на социолозите, списъкът „Магнитски” и обединението помежду им - от „Продължаваме Промяната” и „Демократична България” също се целят в първото място и очакват значително по-висок резултат от предходните избори и в Перник.

На последните избори за двете формации общо са гласували 9470 избиратели срещу 14 137 за ГЕРБ-СДС. Дали разликата ще бъде стопена или тя ще нарасне още повече, зависи и от водачите на листите.

„Продължаваме Промяната - Демократична България” залагат отново на Бойко Рашков. До дни ще стане ясна и листата на ГЕРБ. Очертава се оспорвана битка за мандатите и голямата въпросителна тук е ще успее ли някоя от двете формации, претендиращи за първото място, да вземе два от общо четирите мандата. В 48-то НС два мандата спечели ГЕРБ, един взе „Продължаваме Промяната” и един отиде при „Възраждане”.

От партията на Костадин Костадинов не крият амбицията си да повторят и сега, дори да увеличат резултата си. Гласовете за тях нарастват лавинообразно. Докато на изборите през април 2021 година за „Възраждане” са гласували 944 избиратели, през октомври м.г. те са вече 4257.

В поредни два парламента Перник, който до неотдавна бе смятан за червен бастион, е без депутат - социалист. От над 20 000 гласа на изборите през 2013 година, миналата година за БСП са гласували само 3913 избиратели. 

Ще загубят ли социалистите още от гласовете си след последния разкол в партията, при който над 50 социалисти, в т.ч. и кметът на Перник Станислав Владимиров обявиха, че напускат редиците им?

И докато политиците правят сметки и чертаят стратегии, избирателите са отдавна изморени от избори.


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!