Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 непоказвани рисунки на Любен Зидаров в изложбата "Отсечки"

16
Снимка: Филип Зидаров

Изложбата "Отсечки" в столичната галерия "Интро" ще представи 20 непоказвани рисунки на Любен Зидаров. Те са рисувани в период от повече от половин век. 

Експозицията включва последния автопортрет на художника, един от най-новите му акварели и оригиналния колажен проект за плакат на ретроспективната изложба в Националната художествена академия от миналата година за удостояването на Зидаров с почетното звание "Доктор хонорис кауза". 

В предаването "Хоризонт до обед" изкуствоведът Филип Зидаров, син на художника: 

"Рисунката е стойностна категория на изящното изкуство, у нас има леко неглижиране към нея. Но тя е най-близката част от душата на художника, тя се създава с чувство и с по-малко задачи. От 50-те години насам баща ми не беше правил самостоятелна изложба - рисунка и за него беше предизвикателство, което той възприе с радост. Една част от рисунките са репродуцирани в албум, който може да служи и като каталог". 


Любен Зидаров (1923-2023 г.) завършва живопис при проф. Илия Петров през 1948 г., но още като ученик рисува многобройни илюстрации и комикси за различни вестници и списания. През 1950 – 1970 г. рисува за детските издания вестник "Септемврийче" и списание "Славейче", главен художник е на издателство "Народна младеж" (1967 – 1970). Сред значимите му илюстрации са на "Приказки на Шехеразада", "Български народни приказки", "Островът на съкровищата" на Робърт Луис Стивънсън, "Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, "Морското вълче" на Майн Рид, "Том Сойер" на Марк Твен, "Приказки" на Ханс Кристиан Андерсен, "Приказки от цял свят" на Николай Райнов. За творчеството си Любен Зидаров е удостоен с държавното звание Народен художник. Носител е на различни награди. Удостоен е с голямата награда на Столична община за цялостно творчество и специален принос в областта на културата. Носител е на отличието "Златен век“" на Министерство на културата, а миналата година беше удостоен със званието "Доктор хонорис кауза" на Националната художествена академия. 

През януари 2024 година на Шипка 6 ще бъде открита изложба за 100-годишнината на Любен Зидаров, "която ще покаже в голям размах обема на неговото творчество в различните му фази и измерения - рисунка, графика, илюстрация, акварел". 

Интервюто на Спас Крайнин с Филип Зидаров в предаването "Хоризонт до обед" можете да чуете в звуковия файл.

 Снимки: Ани Петрова
По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна