Това обясни пред БНР д-р Татяна Николова, началник отдел в Българската агенция по безопасност на храните.
"Плодът изглежда като гланциран", даде пример тя.
Плодовете на пазара са съобразени с изискванията на това законодателство и са обработени само с разрешени добавки, оцветители, консерванти, увери д-р Николова.
По думите ѝ контролът е както при влизане на стоките в страната, така и в търговската мрежа.
Ако плодовете са обработени с някакво вещество, то трябва да присъства на етикета при етикетираните храни. Ако няма такъв етикет, може да искаме информация от търговеца, заяви д-р Николова в предаването "Преди всички".
Достатъчното измиване на плода може да отстрани веществата, с които е извършена обработката, посочи тя.
"Старателното измиване на плодовете води до безопасна храна на нашата трапеза."
Цялото интервю слушайте в звуковия файл.