Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак отива във Франция, акцент в разговорите е миграцията

Риши Сунак - премиер на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Британският премиер Риши Сунак днес ще посети Франция за среща с френския президент Еманюел Макрон, надявайки се да задълбочи двустранното сътрудничество по въпросите на миграцията и да заздрави поставеното ново начало в отношенията след години на Брекзит спорове.

Британските политици се надяват, че на разговорите в Париж Сунак, който стана премиер през октомври, ще се опита да извлече дивиденти от подновената проява на добра воля след години на напрежение по въпроси от миграцията до риболова.

Двустранните отношения, които често стигаха до екстремни ситуации, откакто Обединеното кралство гласува да напусне ЕС през 2016 година, сега намират обща почва в израза на подкрепа за Украйна след руското нашествие.

Срещата идва и в момент на подобряване на отношенията на Великобритания с ЕС след "Рамката от Уиндзор", променяща Протокола за Северна Ирландия.

Несъмнено обаче въпросът за миграцията през Ламанша с малки лодки и новото британско законодателство за тяхното задържане и депортиране, ще бъде основна точка в разговорите.

"Индипендънт" спекулира, че въпреки затоплянето на отношенията очакванията са, че Еманюел Макрон ще отхвърли британските призивите за връщане на търсещите убежище във Великобритания мигранти обратно във Франция, след като неговите лични призиви за намиране на по-безопасни и законни маршрути до Острова бяха игнорирани.

От Даунинг стрийт обаче изразиха надежда в навечерието на срещата, изтъквайки колко е важно Лондон и Париж да работят заедно за справяне с миграцията като глобално предизвикателство чрез засилване на съвместните патрули и разправа с бандите от трафиканти на хора.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна