Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят Тиери Бретон идва у нас да уговаря боеприпаси за Украйна

Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон пристига в сряда в България за среща с отбранителната индустрия, съобщава БНТ, като се позовава на информация на Европейската комисия. "Целта на посещението е да насърчи оръжейния бранш да увеличи бързо производствения си капацитет, за да има боеприпаси за Украйна".

Миналата седмица на неформалната среща на военните министри в Стокхолм е обсъждан план за увеличаване на финансирането за боеприпаси за Украйна с още 2 милиарда евро, като Тиери Бретон и върховния представител на по външните работи на ЕС Жозеп Борел обявиха, че Евросъюзът се готви да отговори координирано на нуждите на украинската армия, която страда от липса на муниции.

Планът включва незабавно предоставяне на боеприпаси от наличните национални запаси, консолидиране на търсенето чрез съвместен договор на ЕС от името на държавите-членки и масово увеличаване на производствения капацитет в самия ЕС.

Очаква се Бретон да посети 11 страни членки с отбранителна индустрия, за да ги прикани да увеличат бързо производството си. В петък той ще бъде в Чехия. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!