Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Даниела Попова: Здравословни храни, но не от нашите ширини, могат да ни вредят

Снимка: pixabey.com

Преди летния сезон все повече хора се питат "Как да отслабна" и всеки иска да отслабне бързо и лесно. Експертите съветват, че е най-правилно това да стане чрез здравословно хранене и спорт. Оказва се обаче, че и зад прекалената обсебеност от здравословно хранене и начин на живот могат да се крият сериозни психози

Много често се сблъскваме с проблеми при пациентите, в следствие на назначена самодиета, казва доц. д-р Даниела Попова - началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диетика към болница "Царица Йоана - ИСУЛ".

Тя обяснява, че дори храните, които се смятат за здравословни, но не са от нашите географски ширини, могат да ни вредят:

"Тези експерименти крият опасност. Би следвало много внимателно да прибягваме към промяна в храненето".

Все по-често клиниката, която е една от малкото в България, специализирана в лечението на хранителни нарушения, като анорексия и болимия, приема пациенти с тези заболявания, споделя доц. Попова. 

По думите й в днешно време се наблюдават нови феномени, които зачестяват. Такъв е орторексията, посочи тя и обясни, че това е сравнително по-леко нарушение в храненето: 

"То се изразява в непрекъснат стремеж да се търсят здравословни компоненти в храните, да няма нездравни елементи, вглеждане в съдържание на мазнини, сол, в търсене на предимно естетсвени биохрани. Това е прекалено. Индивидите са обсебени в това да броят калории и да търсят определени храни. В крайна сметка това нарушава техния нормален социален живот, нарушава и тяхната личност и те изпадат в една маниакалност". 

Доц. Попова разказа и за друго нарушение:

"При него се вглеждат преди всичко в натрупване на мускулна маса и приемане на храни, които водят до нейното увеличаване - това са преди всичко белтъчни храни. Свръхприемът на белтъчни храни отново е нездравословен дисбаланс в храненето и води след себе си редица нарушения. Това също вреди на здравето".

В търсене на начин за драстично сваляне на килограми, повече от година ендокринолозите се сблъскват с лекарствата за отслабване, предназначени за диабетици, които се приемат без лекарско предписание. Никога не го правете, съветва доц. Попова. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна