Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитър Вацов: Политическата криза трудно ще бъде разрешена чрез настоящите избори

"Президентът руинира българската политическа система"

Снимка: стопкадър: ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев

"Руското влияние в България е традиционно доста силно. Най-опасното е, че то тече през институциите. Надлъгване и поредица от лъжи. А това подрива доверието в политическата система. Тази серия от лъжи започва да прилича на целенасочена, когато се излъчва от правителството и от президента, който му е титуляр".

Това каза пред БНР проф. Димитър Вацов, политолог и преподавател в НБУ.

И допълни, че президентът Румен Радев се оказва най-вредната фигура в българския политически живот.

"Стана смешен със своето двуличие. Той върви директно срещу българската политическа система и я руинира. През служебните правителства имаме едно русофилско управление в България. Радев си позволява да се представя за суверен, заемайки позиция срещу решението на Народното събрание и шикалкавейки. Начинът, по който остро критикува политическите партии, руинира доверието в цялата политическа система - когато чуем такава агресивна реторика, състояща се от лъжи".

В предаването "Нещо повече" проф. Вацов прогнозира, че политическата криза трудно ще бъде разрешена чрез настоящите избори.

"Вероятно е да се формира кабинет с втория мандат. Вероятно ще се стигне до безличен компромис, краткосрочен, за съставяне на временно правителство. Въпросът е какво ще е това правителство - дали пак ще бъде служебно правителство на Радев, или ще бъде излъчено някакво квазиекспертно правителство от парламента".

По думите му, ако се мисли от гледна точка на електората, европейският избор на България и ясната подкрепа за Украйна са нещото, което не подлежи на дискусия.

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Димитър Вацов в предаването "Нещо повече" можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени