Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Може ли да бъде "пипната" историята

Книгата "Войната и мирът" е една много полезна и интересна книга. Неин автор е Иво Ников, дългогодишен  вестникар, специалист  в областта на предпечата, блогър и енциклопедист. Книгата е събрала в себе си статии, които той дълги години е публикувал във в. "Сега", където е работил. Иво Ников гостува на "Мрежата“.

Защо войната и защо мирът?

"Постепенно се оформи идеята да се обединят статии, които са свързани и с военната тематика, и с някои по-неизвестни факти, някои по-превратни тълкувания, които са навлезли дълбоко в популярната култура в България. Избрах да разкажа и историята на мирното време, в което има хора, преминаващи през невероятни изпитания, за да излязат победители. В книгата има и една трета част, която последните години е особено актуална и това е войната на информационния фронт, това са фалшивите новини, които играят все по-решаваща роля в живота ни."

Къде е центърът

"В началото си мислех, че водещите фигури трябва да бъдат политиците и военачалниците, които са в основата на тези събития, но някак си постепенно започваха да изникват образите на малките хора, които са въвлечени в тези ужасни събития, и те, които до този момент са били напълно неизвестни, се оказва, че могат да правят добро дори в изключително ужасно време. Така е и по време на Втората световна война, така е и в по-ранни конфликти."

За любопитството  и фактите

"По принцип писането на този тип текстове е бавно занимание, защото е свързано с изравянето на много източници. Идеята е да се ползват максимален брой достъпни източници, да се засича информацията и да се отсява онова, което би могло да не бъде достоверно, защото то не съвпада по време, епоха и т.н. Например статията за предателите на Васил Левски, "предатели", условно казано, защото и до ден-днешен не знаем има ли действително предателство или просто османската полиция е имала късмет."

Що е истината

"Няма такова нещо като абсолютна истина, но можем да се опитаме да достигнем до нещо, което е максимално достоверно като информация, защото в последните години, а и с разрастването на социалните медии, които станаха много сериозен фактор в обществото, се оказва, че новините се разпространяват с бързината на горски пожар, истинските новини се разпространяват така, но в същото време се оказва, че и фалшивите новини могат да се разпространяват не по-малко бързо. Когато те се пускат целенасочено, то нещата започват да се изкривяват постепенно и по метода на китайската капка да ни обработват."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.