Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ерхан Пекан: Не очаквам висока избирателна активност в Турция, хората са уморени от гласуване

Снимка: Ани Петрова

В Турция се готвят за новия предсрочен вот тази неделя. Министерството на външните работи вече достави изборните книжа и машините за гласуване до дипломатическите и консулските ни представителства. Очаква се днес в Турция да започнат да пристигат и командированите от държавата служители – общо 162-ма - по един за всяка от разкритите в южната ни съседка изборни секции. Представители на изселническите организации в Турция очакват по-слаб интерес към вота на 2-ри април, в сравнение с изборите преди половин година.

На изборите тази неделя турците с български паспорти в район "Тракия" в Северна Турция ще могат да гласуват в над 20 изборни секции. Президентът на Федерацията на балканските турци на район "Тракия" Ерхан Пекан, който е и заместник-кмет на община Буюккаръщъран, не очаква висока избирателна активност в южната ни съседка на 2-ри април. Това са петите за последните две години парламентарни избори и турците с двойно гражданство в район "Тракия" са уморени от гласуване, казва Ерхан Пекан и прогнозира колко хора ще отидат да гласуват в областите Къркларели, Ордин и Текирдаг: "Около 15 -20 хиляди гласа ще са". 

Според него няма да има проблеми с организацията на изборния процес. Изселническите дружества съдействат на българските власти.

От изселническите дружества са осигурили и хора, които при нужда да помогнат на желаещите да гласуват при попълването на декларациите за вота в чужбина. 

Според Ерхан Пекан няма да се наложи общините да осигуряват автобуси, които да превозват избирателите до секциите, защото и на тези избори, както и на парламентарния вот през октомври миналата година, в Турция бяха разкрити рекорден брой секции. И тази година те са над 160. Пекан прогнозира, че голяма част от избирателите ще предпочетат хартиената бюлетина пред машинния вот, който затруднява повечето възрастни. 

И на тези избори за 49-то Народно събрание турците с български паспорти ще отидат до урните в южната ни съседка с надеждата да има повече стабилност в България, казва Ерхан Пекан:

"Икономиката да е добре. Трябва да има вече правителство. Партиите вече трябва да вземат решение".

А най-важният въпрос, който трябва да решат политиците в България и след тези избори, според него е: "Да гледат как младите хора в България да живеят в родината си, да не отиват в чужди страни".

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна