Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Христов: Гражданите са най-добрият партньор на общината за управлението на София

Емил Христов

Когато говорим за градски решения, за участие в управлението, за инициативност, гражданската активност става все по-силна през последните години. Има сдружения и други организации по квартали, по райони и ние се опитваме да бъдем медиатори между тях.

Констатацията и признанието е на урбаниста Емил Христов от „Екипът на София.

По думите му, у нас не сме свикнали властта да чува гласа на гражданина за каквото и да е било. Процесът винаги е бил чисто информативен, не толкова включващ и дискусионен. Единственият формат, използван до момента, е така нареченото обществено обсъждане.

„Каквито и пари да се вземат от Европейския съюз, какъвто и да бъде бюджетът, Столичната община пак няма да има ресурса сама да направи всичките промени във всичките планове. Тоест тя има нужда от партньори. Един от основните партньори са именно гражданите“, разсъждава Христов.

В „Екипът на София“ са събрани ентусиасти, вече са 100-тина, но не достигат хора, защото работата е много. Участието е на доброволен принцип, всеки има и друга (основна) работа. Събрали са се ентусиасти и мотивирани хора, които искат да променят градската среда и качеството на живот в града към нещо много, много по-добро, с модел на управление, който е много по-различен от досегашния и основно е базиран на данни и анализи, на работа с гражданите.

„Винаги сме залагали на екипна работа, на мултидисциплинарност.

При нас има социолози ландшафтен архитект, културолог, инженери – по строителство и по ВиК, урбанисти, архитекти, специалист по дигитален маркетинг, графичен дизайнер, еколог. Ние не измисляме топлата вода, не започваме всичко от нулата, опитваме да стъпим и да рециклираме голяма част от направеното до момента, което не е никак малко“, каза още Емил Христов.

В момента една от целите на Екипа е да изграждат доверие и да приобщят тези от гражданските организации, които са апатични, да ги активизират за нови идеи и действия. Искат да създадат мрежа от съмишленици, да поддържат връзка между централната община, районните администрации, кварталната общност, дори с етажните собствености, да има верига, по която гласът и сигналът на най-обикновения гражданин да стигат до когото трябва.

В момента основните писти, по които работят от „Екипът на София“, са свързани със секторни политики за града като цяло – транспорт, качество на въздуха, зелена система, както и взаимодействие с граждански организации с планове за действия по квартали и райони.

Поредна акция има тази вечер.

За влизане/участие на гражданите в управлението на града, без да са политическа партия, Христов даде примери от Братислава, Загреб, Валенсия, дори Ню Йорк.

И пожела София да бъде зелена, уютна и приятна, балансирана и приобщаваща.

„Потенциалът на града е голям и има още доста територии за действие. Може да стане игрално поле за всички възрасти“, допълни още Емил Христов.

С него разговаря Лили Големинова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна