Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато културният живот се превърне в социален

С изложбата си, озаглавена "Мрежи от независими пространства", младият архитект Иван Бонев представя едноименното си изследване на токийските обществени пространства и прави паралел с независимите културни точки в големите български градове. 

Изложбата може да бъде видяна до 13 април във "Swimming Pool", София, а всяка сряда в рамките на събитието ще има и срещи с представители на различни независими културни пространства. На 6 април това ще бъде Градската читалня.

Създателката на "Swimming Pool" Виктория Драганова и арх. Иван Бонев представят в "Какво се случва" изследването "Мрежи от независими пространства". То разказва за местата, които приютяват ежедневните споделени занимания на хората и описва слабо познати образи на градовете, в които живеем, като представя архитектура, поведение и управление на единични примери и мрежи от независими пространства.

"Идеята за де-институционализaция на споделени занимания и общи пространства се развива от философи, социолози и критици като Иван Илич, Анри Льофевр и Елинор Остром. Днес независимите пространства в градовете са практически израз на теоретични идеи от началото на ХХ век. Те са както спонтанни, така и целенасочено търсени…" пише Иван Бонев в книгата си за Токио, с която започна изследването. 

Същият подход и методология в последствие са използвани за подбор и анализ на пространствата в София и в други български градове. Така освен комплексна характеристика на самите пространства е възможна съпоставка между два контекста – големите градове в България и мегаполиса на Токио, Япония.

Самата изложба се заявява като work-in-progress – всеки посетител е свободен да добави на стените на галерията снимки и текстове, посветени на още културни пространства в страната.

Арх. Иван Бонев и Виктория Драганова за "Мрежи от независими пространства" – чуйте от звуковия файл.

Снимки – "Swimming Pool"
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна