Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Междупредметие" обединява хората и предметите

Сполучливото заглавие на авторския училищен проект говори много за целите, към които е насочен. Създава го екип от преподаватели в ЧСУ "Рьорих" в София – Ценка Кучева, Яна Кадреева и Александър Заралиев и гост-преподавателката Мариела Станчева.

Идеята е чрез обединяването на подходите, "инструментите" и езика на няколко науки – литература, философия, история и математика - да се обсъди една значима тема с морален и общочовешки характер. Така не просто се показва връзката между различните учебни предмети, но се осмисля процесът на търсене на отговори, информация, опит и знания, естествено се задвижват механизмите на личната мотивация, сътрудничеството и взаимното допълване.

Яна Кадреева, Александър Заралиев, Венета Гаврилова, Мариела Станчева и Ценка Кучева (отляво надясно)
Първото занятие е организирано около темата "Човекът – пътят към личното и общественото щастие", за основа на която служи едно от задължителните литературни произведения, неизменно и заслужено присъстващо в учебната програма и зрелостните изпити – "Песента на колелетата" от Йордан Йовков. Проведено е със сборна група от ученици от 8 до 12 клас. Протичането на заниманията и обсъждането на първите впечатления на преподавателите са силно мотивиращи за самите тях да търсят методическите модели, по които подобни занятия да станат редовна част от учебния процес.

Амбицията на екипа е да се създадат методически учебни материали, готови за възпроизвеждане на уроците във всички училища.



По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна