Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава евакуацията на чужденци от Судан

Хартум, 16 април 2023 г.
Снимка: БТА

Редица държави евакуират своите граждани от Судан.

420 мирни граждани са загинали при продължаващите втора седмица сражения между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа.

Спешната евакуация от Судан се наложи заради внезапно избухналия конфликт между армията и паравоенна група, наречена Сили за бърза подкрепа. Хиляди чужденци в африканската държава се оказаха в безизходица, включително дипломати и хуманитарни работници. 

Някои операции по изтеглянето им се осъществяват по въздух, други - от пристанище Судан на Червено море.

Американски специални части са евакуирали с хеликоптери целия персонал на посолството, заедно с няколко дипломати на други държави. Вашингтон не планира  евакуация на други американци, но търси възможности да им помогне да напуснат страната.

Канада временно прекратява операциите в Судан и изтегля своите дипломати от там, обяви в Туитър министър-председателят Джъстин Трюдо.

Британският премиер Риши Сунак съобщи, че е организирана „сложна и бърза евакуация“ от Судан на всички дипломатически служители и техните семейства. Той подчерта, че правителството търси всякакви възможни пътища за спиране на кръвопролитията и осигуряване на безопасността на британските граждани.

Френски самолет с около 100 души на борда е излетял вчера от Хартум към Джибути. Подготвя се втори, операцията ще бъде подновена днес, включена е делегацията на ЕС, както и граждани на други държави.

Германски военен самолет е евакуирал от Хартум над сто души. Още два самолета се намират в Судан, няколкостотин германски граждани са поискали да напуснат. 

Италия обяви, че е изтеглила 140 свои граждани, а също швейцарци и други европейци.  Освен собствения си дипломатически персонал Испания евакуира и други граждани на Евросъюза и Латинска Америка. Египет изтегли над 400 свои граждани от общо над 10 хиляди в съседен Судан.

Посланикът на Русия в Хартум съобщи, че 140 от около 300 руснаци са заявили, че искат да напуснат страната. Подготвени са самолети за евакуация, но тя не може да се осъществи заради необходимостта да бъдат пресечени граници.

Масово са призивите към враждуващите в Судан за прекратяване на огъня и диалог.

Министерството на външните работи на България прави всичко възможно, в координация с партньорите си от Европейския съюз, за безопасната евакуацията на българските граждани в Судан. Това съобщи вчера ведомството. Ситуационният център на министерството и посолството ни в египетската столица Кайро търсят и предлагат на нашите сънародници различни възможности и маршрути за евакуация.

Поддържа се постоянен денонощен контакт с всички българи в Судан и се предоставя пълна информация за наличните възможности и обстановката по сигурността в страната.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна