Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Денков и Габриел още утре да проведат разговор за формулата за кабинет"

Христо Иванов: Няма опция да не продължим разговорите и да не стигнем до правителство

"Трябва да се търси състав на правителство без лидери и политически лица"

Снимка: БГНЕС

"Трябва да разбираме, че няма опция България да отиде на предсрочни избори и няма опция да не продължим разговорите и да не стигнем до правителство. Поводи да се замразяват разговорите и да не сме доволни от състоянието на нещата има прекалено много, но връщане на масата на разговорите трябва да има. Няма опция това да не се случи и се надявам да се случи". 

Това заяви в "Политически НЕкоректно" съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, лидер на "Да, България". Той подчерта, че ДБ са на мнение, че в тази ситуация трябва да се търси състав на правителство, в който да не влизат лидери и политически лица, а "формула, близка до това, което се нарича експертен кабинет".

Единодушно е било решението на Националния съвет на ДБ за подкрепа на правителство с втория мандат и с ротационно председателство, обясни пред БНР той.

Иванов посочи, че "нормалният работещ канал за комуникация на ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС е акад. Николай Денков" и той трябва да продължи разговорите между формациите за общ кабинет.

Предвид очакването президентът да връчи проучвателния мандат на ПП-ДБ в следващите дни, а може и часове, той коментира, че може да няма вече време за сериозна ревизия на формулата за кабинет с ГЕРБ:

"Николай Денков и Мария Габриел още утре да се съберат и да проведат един разговор и вече да излязат от това безкрайно сменяне на формулата и на неяснота по отношение на какво ГЕРБ биха подкрепили".

Христо Иванов отново подчерта, че аргументът на ПП-ДБ първи ротационен премиер да е акад. Денков е, че в случай, че "конституционната реформа се отплесне и тръгне в неочаквана посока", министър-председателят ще си подаде оставката.

"Конституционната реформа ще е първият и най-важен тест за този кабинет. Ако той мине през него, така че тази реформа да се случи, той може да оцелее и да продължи да работи дълго".

По повод коментари в изнесените от депутата Радостин Василев записи от закрито заседание на НС на "Продължаваме промяната", на което се говори и за политическото дълголетие на ДБ, очакваната конституционна реформа, след която "Христо Иванов може да се пенсионира" (цитат от записа - б.р.), съпредседателят на ДБ заяви, че няма наивни очаквания как тече политическият разговор при закрити врати:

"В тази коалиция сме, защото сме поели ангажименти към нашите общи избиратели. Нашият главен ангажимент е да има правителство, което ще реализира определени приоритети за страната".

Според него казаните неща в записите, свързани с държавната администрация, са добър повод да се проведе разговор за това как трябва да се модернизира българската администрация:

"Което със сигурност означава да се прекратят чистките на наши и ваши. Това означава прилагане на ясни стандарти, по които хора, които са определени позиции заради политически лоялности, да бъдат заменени от хора, които имат обективни причини да бъдат там. Да, това означава, че българската администрацията вероятно ще трябва да бъде съкратена, но това трябва да е политически разговор и ние ще настояваме на това. ... Това е и добър повод в преговорите за кабинет с втория мандат да се заложат сериозни цели, свързани с модернизацията и стабилизирането на администрацията".  

Христо Иванов подчерта, че относно шефовете на службите "крайните решения за назначенията трябва да се вземат единствено в София":

"В рамките на законодателните промени по отношение на тези решения, вкарването на парламента във вземането на тези решения, гарантира, че те няма да зависят от никого еднолично и няма да могат да бъдат взети в някаква затворена стая, в консултация с някой друг". 

Интервюто на Силвия Великова с Христо Иванов в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.