Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мария Габриел трябва да е първият ротационен премиер на страната"

Деница Сачева: За да има редовно правителство, трябва да се излъчат взаимноприемливи експерти

"Очакваме да чуем общото мнение на ПП-ДБ, а не само гласове от ПП"

Деница Сачева
Снимка: Савина Спасова

"За да има редовно правителство, то трябва да бъде стабилно. Не може да се даде цялата власт на 37 души, колкото са депутатите на ПП. ... Ние сме 69 народни представители, ПП-ДБ са 64. За да може да има стабилно мнозинство, то трябва да подкрепя политики и действия на изпълнителната власт, които да са обществено полезни и приемливи за каузите и идеологиите на отделните партии. ... Трябва да се изведат големите задачи пред България. За да има редовно правителство, трябва да бъдат излъчени експерти, които да са взаимноприемливи и за двете парламентарни групи - и на ГЕРБ-СДС, и на ПП-ДБ,  че могат да свършат задачите, които ще им бъдат възложени".  

Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ Деница Сачева и отново подчерта, че преговорите са замразени, а не прекратени, защото пред страната има важни задачи, които не могат да бъдат решени без редовно правителство:

"Най-доброто за България е да има стабилно редовно правителство. ... Това е държавническото, мъдрото, отговорното решение, от което може би ще пострада имиджът на някои политически партии, включително и на ГЕРБ, но това решение трябва да бъде взето и си струва да бъде взето. Ако колегите от ПП не са възмъжали за такова решение, тогава ще отидем на нови избори с всички рискове от това". 

"Трябва да бъде зачетен вотът на българските избиратели. Трябва да се даде възможност политическите страсти да се уталожат и да има ясни разговори какви ще бъдат основните задачи пред едно редовно правителство с ограничен мандат - ПВУ, Шенген, еврозона, по-плътна евроинтеграция на страната. Те трябва да бъдат изпълнени от хора, които имат нужните качества да го направят. Това са нашите условия. Ние даваме възможност на ПП-ДБ да преосмислят позициите си към момента. ... Очакваме да чуем какво е общото мнение на ПГ на "ПП-ДБ", а не единствено и само отделни гласове от ПП", обясни още тя. 

По думите на Сачева, когато се говори за големите политически задачи пред България, Мария Габриел е човекът, "който има както капацитета, така и подготовката, контактите и политическите качества, за да ръководи изпълнението на тези задачи".

Според нея Габриел трябва да е първият ротационен премиер на страната.

"Не сме си представяли нито мащаба, нито начина, по който ПП си представят да упражняват властта", каза тя и уточни, че по време на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ не се е говорило за неща, които се чува на записа на НС на ПП, че са обсъждани:

"Нито се е говорило за това, че ще се правят мащабни чистки в държавната администрация, нито се е коментирало това, че няма значение как ще се упражнява властта - законно или незаконно. Служби, посолства - всичко това, което чухме, за нас беше потресаващо. Това бяха едни скандални факти, които бяха изнесени".

Деница Сачева беше категорична, че никой в ГЕРБ не се страхува от прокуратурата, но се притесняват от т.нар. дела на трупчета.

Тя потвърди, че никой в партията не е бил уведомен за прекратяването на досъдебното производство, свързано със снимките на чекмедже с банкноти евро и златни кюлчета, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ.

Интервюто на Диана Янкулова с Деница Сачева в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл и да видите във видеото.


По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Военният министър Андрей Белоусов, Владимир Путин и главнокомандващият руските ВМС адм. Александър Мойсеев на годишния Военноморски парад в Санкт Петербург, 28 юли 2024 г.

Путин предупреди за опасност от ракетна криза като през Студената война

Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако САЩ разположат ракетни системи с голям обсег в Германия, Москва също ще позиционира оръжия на ударно разстояние от Запада, предаде Ройтерс. "Ако тези планове на Съединените щати се осъществят, ще смятаме, че сме освободени от взетото по-рано решение за едностранен мораториум върху..

публикувано на 28.07.24 в 13:38

Отново пръскат срещу комари в Радомир

В община Радомир планират две пръскания срещу комари - на 29 и 30 юли. Третирането ще обхване град Радомир и още 23 населени места в общината. Авиационна техника ще пръска площите, край канали и водни обекти в часовете от 5 сутринта до 10 преди обед. Препаратите, които ще се използват, са биоцидни и не носят риск за здравето на..

публикувано на 28.07.24 в 13:15
Илхан Кючюк в пленарната зала в Страсбург, 18 април 2023 г.

Илхан Кючюк: В ЕП трябва да се спре произвеждането на закони, които не решават проблемите на гражданите

Новозибраният председател на Правната комисия в ЕП Илхан Кючюк ще работи за антикорупционно и адекватно законодателство, което да решава проблемите на европейските граждани,  обеща той в интервю пред БНР.  В "Неделя 150" евродепутатът от "Обнови Европа" и зам.-председател на ДПС, заяви, че в парламентарната комисия на ЕП няма да се творят..

публикувано на 28.07.24 в 13:07

Дупница получи благословията на патриарх Даниил

Дупничани изпълниха централния храм "Св. Георги" за патриаршеската Света литургия, отслужена от Негово светейшество Даниил и свещеници от духовната околия по повод 5-та Неделя след Петдесетница и за Св. апостоли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен. Пред входа на храма патриархът беше посрещнат с пита, поднесена от момичета в народни носии...

публикувано на 28.07.24 в 13:04

Френски католически духовници с критики към церемонията по откриване на Олимпиадата

Епископската конференция на Католическата църква във Франция осъди сцените, осмиващи християнството по време на церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж. До острата реакция на висшите духовници на Католическата църква се стигна, след като в края на церемонията представители на ЛГБТ общността пресъздадоха сцената на "Тайната..

публикувано на 28.07.24 в 12:56
Противопожарна и полицейска техника продължава да е позиционирана в района на село Гара Елин Пелин във връзка с взривовете в склада за пиротехнически средства, 28 юли 2024 г.

Четири са жертвите на взривовете край Елин Пелин

Поне четири са жертвите на взривовете в Гара Елин Пелин. Днес сутринта бяха открити две обгорени тела, след като в отминалите дни двама души починаха в болница от раните си. Малко след 10,30 часа следователи от Националната следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на МВР са започнали огледа на..

публикувано на 28.07.24 в 12:21
Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев: Третият мандат при БСП може да е начало на стабилизация в политиката

Считаме, че третият мандат е надпартийният, ако считаме, че другите два са партийни. За нас е шанс за връщане на здравия разум в политиката и поставяне на начало на стабилизация в политиката, ако се обединим около няколко приоритета. Това заяви Драгомир Стойнев от БСП, заместник-председател на НС, в интервю пред БНР. И смята, че ако..

публикувано на 28.07.24 в 11:33