Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Игли в купа сено" – художничките в извънредно положение

На 30 май, в 18 часа в Националната художествена галерия "Двореца" се открива сборната изложба "Игли в купа сено". Тя е крайния резултат от отворена покана, която Българският фонд за жените (БФЖ) отправи към нашите и чуждестранните визуални артистки миналата година, да създадат произведения, по темата "Извънредно положение".

Творбите на тринайсетте участнички в изложбата, Боряна Петкова и Искра Благоева, Боряна Росса, Зелика Шога, Катя Димова, Красимира Буцева, Моника Попова, Наталия Йорданова, Неда Миланова, Оксана Казмина, Райна Тенева, София Грънчарова и Nada Ree, са избрани от сериозно жури – кураторките Светлана Куюмджиева, Даниела Радева, Стефка Цанева, Маргарита Доровска, както и от Гергана Куцева, Добромира Терпешева и Росена Иванова от екипа на БФЖ.


Повтарящ мотив в творбите на художничките се оказа иглата – дребен, домашен предмет, който успява да побере множество значения, асоциации, образи и практики – натрупват се понятията за пренебрегнатото като твърде несериозно приложно изкуство, причиняването на болка, крехкостта, "женската работа", забитите в колекцията пеперуди и вечния риск от изгубването ѝ.

"Художнички, идващи от различен културен контекст, от няколко поколения, с различен опит, се свързват тук на много нива – буквално чрез линията, която преминава през телата им, чрез умението на ръката, чрез преживяното, чрез наученото от тяхната семейна или от споделената ни история, чрез пътуването, чрез сливането с природата, чрез емиграцията, алиенацията, чрез отношенията между майки и дъщери. Това са истории на жените, диверсия в музея, игли в купа сено." –пише кураторката на изложбата Светлана Куюмджиева.

Росена Иванова от БФЖ и Светлана Куюмджиева представят изложбата в "Артефир".

Снимки: ФС на Български фонд за жените
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени