Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калина Константинова: Сегашната прокуратура се използва изцяло като политическа бухалка

"Всички средства са бежанците от Украйна са от ЕК. Нито лев не е останал необезпечен от европейски средства"

Калина Константинова
Снимка: БТА

Абсолютно несъстоятелни и странни инсинуации. Така Калина Константинова, бивш вицепремиер в кабинета "Петков", определи сигнала в прокуратурата, внесен от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, за "нарушения на последното редовно правителство с помощите за украинските бежанци. Той напомни, че в този кабинет е имало вицепремиер, който е отговарял за тази дейност, макар да не спомена конкретно името на Калина Константинова.

"Нямам притеснения. ... Това най-вероятно е поредната димка, която да сложи мъгла", каза тя.

Калина Константинова постави въпроса защо през изминалите месеци, в които правителството на Кирил Петков вече не е на власт, не са излезли тези сигнали, "а се появяват сега, когато ПП-ДБ има мандат за съставяне на редовен кабинет".

По думите на Константинова бежанската вълна от войната в Украйна в първите дни и месеци след 24 февруари 2022 г. е била непредвидима и невиждана в новата българска история:

"Помните автобусите, които бяха заприщили границата. Огромният мащаб и огромната вълна от стотици хиляди хора, които прииждаха на територията на България. През май 2022 г. в местата за настаняване бяха настанени повече от 60 хиляди души, докато през май тази година, т.е. в момента, са само 8 хиляди човека", коментира тя и подчерта, че е странно да се прави инсинуация, че са изхарчени повече средства тогава. 

Тя изтъкна, че са правени проверки от институциите в регистрите на Министерството на туризма, за да няма настаняване на едно и също лице в два хотела, както и проверка в регистрите на МВР за това дали регистрирано в хотел лице не е напуснало границите на България, т.е. да няма "мъртви душѝ"

"Странно е да не се прави разлика, конкретно от министър Демерджиев, който е юрист, едно лице за контакт може да се отнася за 5 или 6 хотели с десетки и стотици места за настаняване", каза Константинова.  

Бившият вицепремиер припомни, че тази мярка се администрира от Министерството на туризма досега.

"Нито един лев от българския бюджет не е бил похарчен за издръжката на бежанци от Украйна. Всеки един лев след това беше обезпечен през европейски средства. Всички средства са от Европейската комисия и са съгласувани с нея. Нито един лев не е останал необезпечен от европейски средства".  

"Сегашната прокуратура се използва изцяло като политическа бухалка", коментира още тя във връзка с всички подновени дела срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисово - т.нар. "Барселонагейт" и "Чекмеджегейт".  

Тя обясни, че принципната позиция на ПП е депутатите сами да се отказват от имунитета си, но в настоя ситуация трябва да има институционален подход:

"За да не се позволи започналото сега дело за Барселона, по което кой знае защо през последните 2 години нямаше никакво движение, ако се направи парламентарна комисия, каквато е редовната практиката на Народното събрание, ще мога да бъдат обследвани всички доказателства и няма да могат да бъдат покрити всички доказателства, които са открити. Това е институционалният подход, който се е използвал и в нашия парламент, който се използва и в Европейския парламент. ... Това е и начинът да не позволим на прокуратурата да е последна инстанция и да покрие, ако утре вземе ново решение, делото да тръгне назад. Една комисия ще даде безпрецедентна прозрачност на всичко, което е повод за поискания имунитет на Борисов". 

Интервюто на Снежана Иванова с Калина Константинова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна