Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Осемте джуджета“ като лакмус осветяваше пробойните в съдебната система"

Николай Стайков: Кристиян Христов ми каза, че се страхува

Любена Павлова: Един от основните партньори на Петьо Петров е Борислав Сарафов

Николай Стайков

„Осемте джуджета“ като лакмус осветяваше пробойните в съдебната система. Това обясни пред БНР Николай Стайков от Антикорупционния фонд. Той коментира раздвижването по казуса.

Софийската районна прокуратура повдигна задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, по- известен като Пепи Еврото за това, че е принуждавал със заплахи различни лица да направят нещо против волята си, както и че е използвал без разрешение специално техническо средство за събиране на информация. Петров не е бил отрит при съвместна акция на Прокуратурата и ГДБОП. Обявен е за общодържавно издирване.

Ключова фигура от сагата „Осемте джуджета“ – Кристиян Христов, пък беше арестуван от МВР минути преди да даде пресконференция в БТА. Твърденията му са, че е работил за Петров и бившата му съпруга Любена.

Задържаха Кристиян Христов преди пресконференция по казуса "Осемте джуджета"

Антикорупционния фонд излъчи интервю с Любена Павлова, в което тя разказва за мрежата за влияние на бившия й мъж в съдебната система.

„Осемте джуджета“ е един юридически конфликт между две спорещи страни, в който става дума за фирми, имоти и милиони в злато и валута. За нас по-важно е, че се осветяват конкретни механизми на влияние в съдебната система и на нейната употреба за частни цели. Това провокира преди 3 години нашият интерес към конфликта в едни дружества, които се занимават с производство на асансьори, но имат и много апетитни имоти“, разясни Стайков.

Петър Петров е известен от 2015 година, когато напуска съдебната система, отбеляза още той.

Бил е шеф на Столичното следствие. След това се позиционира като един от известните помагачи в съдебната система“

Любена Павлова за почерка зад ултиматума към главния прокурор

Стайков обясни поредицата от събития, свързани с темата, с дълбок конфликт на върха в съдебната система.

„Символиката, която стои зад „Осемте джуджета“, като символ на корупция, не е само символика, а конкретни мрежи и хора. Те са изграждани десетилетия. Били са необезпокоявани поради неработещите механизми за контрол в съдебната система“.

Стайков е автор на интервюто с Любена Павлова. Смята, че тя е прибегнала до този разказ, защото се чувства физически заплашена.

„Разказът е доста убедителен. Това е поглед в кухнята на корупционните механизми на съдебната система. Стига се до едно усещане за безнаказаност и това е най-големият враг на самозабравилите се с властта и влиянието си хора, които губят връзка с действителността и стават прекалено видими“.

Във въпросното интервю Любена Павлова казва, че предстоят много страшни неща, ако планът, който е задействан, бъде изпълнен докрай. Тя признава, че това, което е видяла, я кара да мисли, че съдебната система е много корумпирана.

Раздаваха се суми, апартаменти, коли и обещания за кариерно развитие. Много прокурори идваха. Един от основните партньори на Петров е Борислав Сарафов. Емилия Русинова е друг партньор. Петров има архив от записи и компромати“.

Стайков коментира и ареста на Кристиян Христов.

„Той е от второстепенните герои в „Осемте джуджета“. По-скоро е формален собственик на част от оспорваните активи. Преди 3 години го потърсих, но не успях да се свържа. Днес му звъннах и той ми вдигна. Успяхме да поговорим. Каза ми, че се страхува. Не знам точно къде се позиционира той в цялото уравнение“.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Николай  Стайков може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна