Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В момента Северно Косово е горещата точка в нашия регион“

Боби Бобев: Изключено е сръбската армия да влезе в Косово

Снимка: БГНЕС

Изключено е сръбската армия да влезе в Косово. Това обясни пред БНР Боби Бобев, бивш посланик в Албания и Косово.

„Дори президентът Вучич призова протестиращите сърби да се въздържат от сблъсъци. Сърбия не би се сблъскала с контингента на НАТО. Това не означава, че не трябва да се търсят пътища за деескалиране на напрежението“.

Напрежението между Сърбия и Косово отново привлече вниманието. Войниците на мироопазващите сили на НАТО са поставили метални заграждения и бодлива тел около сградата на общината в град Зверчан, Северно Косово.

В Северно Косово периодично възниква напрежение, защото има нерешени въпроси във връзка с цялостното споразумение между Прищина и Белград“, отбеляза Бобев.

Най-дълбоката причина, спъваща развитието на диалога между Прищина и Белград, е фактът, че не се изпълнява споразумение, договорено още през 2013 година и препотвърдено през 2015 година, да бъде създадена Асоциация на общините с преимуществено сръбско население, поясни бившият ни посланик в Косово.

Това е причината, а поводът беше пародийният избор на кметове на четирите северни общини. Сръбското население бойкотира изборите. Стигна се до парадокс, при който кметовете да бъдат избирани с по-малко от 4% от гласовете на имащите право да вот“.

Този път втърдяването на тона и острите реплики от Вашингтон, Рим, Брюксел, Берлин и Тирана са насочени към правителството в Прищина, подчерта Бобев.

„Тези, които са го подкрепяли, този път си дават сметка, че Прищина трябва да деескалира напрежението. Полезният ход обаче е в други две столици – Брюксел и Вашингтон. Трябва да се усили натискът върху Косово и да се изпълни споразумението“.  

Червените линии на Прищина и Белград са твърде отдалечени една от друга, посочи Бобев.

„Компромисът трябва да се търси по средата. В момента Северно Косово е горещата точка в нашия регион“.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Боби Бобев може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени