Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болницата в Котел ще работи, уволняват управителя

Снимка: bdplr-kotel.org/

Специализираната болница за рехабилитация в Котел няма да затвори врати и ще остане действаща. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който дойде на място да се срещне с персонала на болницата и общинското ръководство. В края на месец май Общинския съвет в Котел в специална декларация отправи апел към министерството да потърси вариант болницата да не бъде затворена, след като на сайта на лечебното заведение съобщение гласеше, че от днес тя няма да работи поради липса на персонал. Задълженията на рехабилитационната болница са за над 300 хиляди лева, а пълни заплати не са плащани повече от година.

Министър Меджидиев обяви, че дейността на болницата е била саботирана от управителя и той ще бъде незабавно сменен.

"Това, което като мярка Министерство на здравеопазването веднага ще вземе, е освобождаване на управителя и назначаване на нов управител. Медицински агенции за медицински надзор влиза на проверка. Сега се уверих, че трябва да влезе и вътрешен одит на Министерство на здравеопазването, така че от понеделник влиза и вътрешен одит".

Меджидиев се ангажира Министерство на здравеопазването да намери средства да бъдат изплатени забавените и неплатени заплати на медицинския персонал.

"Министерство на здравеопазването ще съдейства тези задължения, които са натрупани, да бъдат компенсирани и да може персоналът да получи възнагражденията, които са първо задължение на всяко едно лечебно заведение".

Хората от персонала коментираха, че са доволни от срещата с министъра и че очакват да се върнат по работните си места и да си вземат заплатите.

"Надяваме се, че скоро ще се върнем на работа. В града безработицата е много голяма".

"Доволни сме! Аз като пенсионерка работих там, много съм доволна, но заплащането беше много слабо. От седем месеца аз цяла заплата не получих".

Очаква се лечебното заведение да заработи в пълния си капацитет, след констатациите на одитните комисии и назначаването на нов управител.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна