Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Веселинов получи годишната награда на фондация "Българска памет"

Снимка: БТА

Главният редактор на изданието "Българика" в Калифорния Евгени Веселинов получи годишната награда на Фондация "Българска памет". Отличието му беше връчено лично от председателя на фондацията Милен Врабевски по време на специална церемония в София.

От 2000 г. Веселинов живее в САЩ, където работи като професионален фотограф на свободна практика. През 2003 г. в Лос Анжелис създава в-к "Обзор" първото българско печатно издание на Западния бряг. Медията преминава онлайн през 2009 г, като уебсайта BulgariCA. Името е съкратено от "Българи в Калифорния" (BULGARICA - BULGARians In CАlifornia). През 2008 г. той създава първото българско училище на Западния бряг - "Иван Вазов". "Журналистът", както го наричат, организира и подкрепя десетки инициативи и събития в Лос Анжелис и помага на българи в Щатите.

"Вълнението е голямо. Това ми е първата награда. Голям ден е за мен, голям празник. Аз тази година имам юбилей – ставам на 60 години, навършват се и 20 години от създаването на българската медия и 15 години от създаването на българското училище на Западния бряг в САЩ. Много съм щастлив и горд, че точно тази фондация ми дава наградата, защото ми съвпада посоката с това, което прави д-р Милен Врабевски", заяви на церемонията Веселинов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна