Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саломе Льолуш и "Това не го казвай!" на "Варненско лято" 2023

Снимка: viafest.org

31-вото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" срещна публиката си с френската режисьорка и драматург Саломе Льолуш. Тя гостува във Варна, за да гледа за първи път на чужда сцена пиесата си "Това не го казвай!", която у нас се играе под режисурата на Явор Гърдев и в изпълнение на Захари Бахаров и Теодора Духовникова.


Интелигентна, артистична и провокативна е пиесата на французойката. Затова и беше изключително топло посрещната от публиката на фестивала. Тя коментира проблемите, които вълнуват обществото днес – истините, които изричаме или в повечето случаи премълчаваме; бъдещето на природа, но преди всичко това на детето; сладкиша на свекървата и отношенията със семейните ни приятели; чувстваме ли се на място в кожата си, на планетата, в обществото; политическите ни виждания и различия; визията ни и възможностите ни; какво е да си издържана жена, която не иска да изглежда като такава, или да си домакиня, която е приела това за нещо шик; какво е да си мъж, който иска да спести болезнената истина на другите, а в същото време вече не може да я различи от премълчаната история.

Саломе Льолуш, както казва и Явор Гърдев, проявява рядко срещана щедрост към своите персонажи. Тя ги приема такива – каквито са, и независимо от дефектите им например или начина, по който се отнасят един с друг,  им дава възможността да продължат да живеят заедно. Щастливи от това, че си говорят. Текстът ѝ е на високо езиково ниво, което обаче позволява интерпретации, които отново да доведат до същия смисъл. Без значение от нравствените белези на страната и хората, към които е съотнесен. Думите в него могат да бъдат изречени както от радикална активистка за правата на жените, така и от жена, която изисква да бъде издържана от мъжа си. И те винаги ще работят за идеите на пиесата и ще достигат до съзнанието на зрителите.


За Саломе, която определя себе си като човек, който прави театър, няма въпроси, които да не могат да бъдат коментирани. Пътя, който тя избира към тях, е този на смеха, иронията и логическия парадокс.

Чуйте подробности от срещата ѝ с варненската публика. Преводът е на Снежина Здравкова, която превежда и драматургичното произведение на български език.

"Това не го казвай!" е колкото пиеса за мъжко-женските взаимоотношения, толкова повече е и за моралните общочовешки ценности и възможности за съвместно съществуване. И така, в капана на комуникацията, в която всички изпадаме, една жена общува с любов, любопитство и хиляди думи за казване със своя мъж. Жената е актрисата Теодора Духовникова, а в звуковия файл можете да чуете повече и от нея.

Международният театрален фестивал "Варненско лято" 2023 ще продължи до 10 юни. Той се организира от фондация "Виа фест" с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Община Варна чрез Национален фонд "Култура", Чешкия център в София и Първа инвестиционна банка.

Снимки: viafest.org

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна