Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професията клоун - все по-необходима днес

Татяна Петкова – ТИТАНИЯ ХАОС
Снимка: Личен архив

Татяна Петкова – ТИТАНИЯ ХАОС е наша сънародничка, която живее и твори в Австрия и дава възможност на желаещи у нас да се докоснат до една много особена професия, а именно тази на клоуните. Желаещи професионалисти и не толкова професионалистисе включиха в ателие - „ ХУМОР, СМЯХ И КЛОУНИ“ , което за пореден път се проведе в България. 

Татяна Петкова е полиглот, психолог, творческа личност, а по време на пандемията открива професията на клоуна и тайно ходи на курсове, за да изучи тази толкова нестандартна професия.

На уъркшопа има истории, игри, стъпка по стъпка опознаване и среща с основните принципи на физическия театър, клоунски техники. Всеки от участниците трябва да се въплъти в тази не-лека за изпълнение професия.  Tова стана благодарение на многобройните споделяния, сценични похвати, преосмисляне и стигане до сериозни житейски уроци. С

"Носът е най-малкат маска в света и само като сложиш нослето на клоун, вече си различен", каза още Татяна Петкова.

„Хубавото на тази професия е, че като клоун можеш да си извън правилата на обществото, смята тя.

Много игри, смях, комични ситуации, техники за концентрация и внимание. Всичко това последвано от споделяния за начини и похвати на великите творци като Чарлин Чаплин, Жак Лекок, Марсел Марсо ( Jaques Lecocq, Marcel Marceau, Charlie Chaplin). 

 

Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна