Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вятърната и слънчевата енергия ще генерират 33% от световната енергия до 2030 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Производството на вятърна и слънчева енергия ще продължи да нараства до ниво, което ще представлява повече от една трета от глобалното електричество до 2030 г., спрямо 12% към настоящия момент, посочва нов анализ на Rocky Mountain Institute (RMI), организация с нестопанска цел, фокусирана върху енергийният преход.

Очакваният по-нататъшен скок на вятърната и слънчевата енергия поставя глобалната енергийна система на амбициозния път на Международната агенция по енергетика  (МАЕ) към т.нар. нетна нула, се посочва в изследването на RMI, направено в партньорство с Bezos Earth Fund.

Въз основа на направените прогнози, скокът във възобновяемите енергийни източници ще доведе до това, че слънчевата и вятърната енергия ще генерират 12-14 000 тераватчаса (TWh) до 2030 г. Това ще бъде 3 до 4 пъти по-високо в сравнение с нивата от 2022 г. и също така ще надхвърли скорошните призиви преди среща на върха за климата COP28 за утрояване на глобалния капацитет за възобновяема енергия до 2030 г., посочи RMI.

Спадащите през последните 10 години разходи при производството на вятърна и слънчевата се очаква да продължат, като цената на ВЕИ енергията отново ще намалее приблизително наполовина до 2030 г. Анализът на RMI прогнозира, че цените на слънчевата енергия отново ще се понижат приблизително наполовина до 2030 г., като спаднат до 20 долара за мегаватчас (MWh) в сравнение с над $ 40 за MWh сега.

Миналия месец Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви в свой доклад, че енергийната криза в Европа, Законът за намаляване на инфлацията в САЩ и продължаващото силно разширяване на инсталациите за зелена енергия в Китай се очаква да допринесат за най-голямото непрекъснато нарастване на увеличения капацитет за възобновяема енергия през тази година.

Очаква се в световен мащаб новите инсталации с капацитет за възобновяема енергия да нараснат до 440 гигавата (GW) тази година, което е увеличение със 107 GW на годишна база и най-голямото увеличение на нови мощности, виждано някога, се казва в доклада на МАЕ. Слънчевите фотоволтаични попълнения се очаква да отговорят на две трети от увеличението на възобновяемия енергиен капацитет тази година.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна