Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Виждам опит да се политизира мъката на хората"

Костадин Костадинов: Искат забрана на третата политическа сила, защото не могат по друг начин да се преборят с нас

"Това не е гражданска инициатива, а димна завеса на ПП-ДБ, които се опитват да отвлекат вниманието от факта, че предадоха собствените си избиратели"

| Интервю
Костадин Костадинов
Снимка: БТА
"Искат забрана на третата политическа сила в страната, защото не могат по друг начин да се преборят с нас". Така лидерът на "Възраждане" коментира пред БНР искането на група общественици да се забрани дейността на партиятаКостадин Костадинов ги определи като "лица, от които лъха силна интелектуална немощ". 

"Има цели фамилии в списъка.  Всички тези хора са избиратели на ПП-ДБ. Това не е гражданска инициатива, а димна завеса на ПП-ДБ, които се опитват да отвлекат вниманието от факта, че предадоха собствените си избиратели. Председателите на тези хора договаряха назначенията в бъдещото българско правителство с американския и други посланици".

Той ги обвини в липса на реакция при определяне на бюджета за култура, който според него е скандално нисък.

"Тези хора посегнаха и  на националния ни празник. Те опростачват нацията".

Костадинов не изключи възможността да се види в съда с голяма част от хората, участващи в групата, която работи за забрана на партия "Възраждане".

Лидерът на "Възраждане" напомни в предаването "12+3", че от партията му са пуснали сигнали в Прокуратурата срещу Асен Василев и Кирил Петков за държавна измяна, но все още не са получили отговор. По тази причина смята, че България е завзета държава.

Костадин Костадинов покани противниците на "Възраждане" на дебат, въпреки че е сигурен в отказа от тяхна страна.

Лидерът на "Възраждане" коментира присъствието си на конгреса на "Алтернатива за Германия", където произнесе и реч. 

"Искаме съдбата на нашия общ европейски дом да се решава от европейците. Нормално е Европа да се представлява от носителите на християнските и европейските ценности. Имаме общи противници и проблеми, задължително е да имаме и общи действия".

Той обясни, че  "Възраждане" и "Алтернатива за Германия" си поставят за цел на следващите европейски избори формации като техните да станат втора политическа сила в Европа. Посочи, че имат контакти и с подобни партии от Испания, Франция и Финландия. 

"Ще установим обща група в ЕП".

Костадинов анализира и реакциите в политическото пространство, след като стана ясно, че е упражнено  жестоко насилието над 18-годишното момиче от Стара Загора,  разрязано над 400 пъти с нож.

"Виждам опит да се политизира мъката на хората".

Той обвини политиците в липса на коментар за убийството на младежа от Стамболийски, който беше погребан близо до Цалапица и заяви, че по-голяма част от протестите, които ще се проведат днес в подкрепа на 18-годишното момиче от Стара Загора, са организирани от координатори на ПП-ДБ. Костадинов вижда и опити насилникът да бъде свързан с партия "Възраждане", защото има татуировка "Свобода или смърт".

За да се предотвратят подобни престъпления, лидерът на "Възраждане" смята, че трябва да се предприемат действия още при възпитанието на децата в най-ранна възраст. 

"Образованието трябва да ги възпитава, че насилието не е ценност и не трябва да се толерира". 

Проблем той вижда и в съдебната система. Смята, че тези неща ще продължават да се случват и промяната няма да настъпи само чрез законодателни промени.

Цялото интервю на Петър Волгин с Костадин Костадинов може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна