Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Международният музикален формат ETHNO с първо издание в България

Фондация Аутентик с радост обявява старта на Етно България, иновативен международен проект за народна музика по утвърдения в над 40 държави формат ETHNO. Събитието ще се проведе за първи път в България през септември 2023 г. и ще събере млади музиканти от цял свят в един уникален културен обмен, изпълнен с много музикални открития и артистично сътрудничество.

Етно България е платформа, която открива богатството на световните музикални традиции и насърчава междукултурния обмен, като предоставя възможност на младите таланти да се развиват и творят заедно. Организирането на събитието се осъществява с партньорството на най-голямата младежка музикална организация в света Jeunesses Musicales International.

В периода от 31 август до 11 септември 2023 г., Етно България ще събере 20 млади музиканти от различни краища на света в Творчески дом "Композиторите" на Витоша. Под ръководството на артистичните ментори Вилма Талвитие от Финландия и Живко Василев от България, участниците ще се впуснат в интензивни семинари, репетиции и джем сешъни, за да създадат един динамичен музикален репертоар, обхващащ музикалните традиции на всички участници. Групата включва музиканти от над 10 държави и 4 континента.

"Изключително сме развълнувани да пренесем формата "Етно" в страната ни, това е сбъдната мечта и значимо събитие за културния пейзаж на България", казва Яна Влаева, Програмен директор на Фондация Аутентик. "Целта ни е да предоставим платформа на млади музиканти да творят заедно, да изследват и интерпретират както българска, така и чуждестранна народна музика. Вярвам, че музиката има силата да изгражда мостове между културни и социални различия, и да насърчава разбирателството между хората. Етно е уникална възможност за личностно и творческо израстване, която ще докосне не само всеки участник, но и всеки, който вярва в безграничността и магията на музиката.”

Кулминацията на проекта са финалните концерти, на които младите музиканти ще представят плодовете на своите усилия по време на резиденцията. Можете да посетите концерт на групата от Етно България на следните дати:

  08 септември: Акустичен концерт в Творчески дом "Композиторите", Витоша

  09 септември: концерт пред НЧ „СВ. ИВАН РИЛСКИ – 1926“ с. Герман

  10 септември: Финален концерт в Кино Кабана, София

За повече информация, последвайте ни във Facebook и Instagram: @ethnobulgaria

Уебсайт: https://ethno.world/ethno/bulgaria/

Етно България се реализира с финансовата подкрепа на:

-  Национален фонд "Култура" по програма “ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ЛЮБИТЕЛСКОТО ТВОРЧЕСТВО ”

-  Столична програма „Култура“, Направление „Културно-образователни проекти, активни публики“ 2023

-  Лятна Програма на Столична община

-  Музикаутор

-  и JMI


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени