Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на Хасково започва с литургия, отменят се концертът и зарята

Снимка: БГНЕС

С литургия в архиерейския храм "Успение Богородично" започва днешният Ден на Хасково. Южният областен център утвърждава църковния празник "Рождество на Пресвета Богородица" за свой с решение на местния Общински съвет преди 30 години.

Програмата продължава със заседание на Общинския съвет. В неговия край ще бъдат връчени тазгодишните отличия "Почетен гражданин на Хасково" и "Почетен знак на Хасково".

В афиша са още откриването на стенопис на фасадата на Основно училище "Шандор Петьофи", фермерски пазар и демонстрации на военно-симулативната игра "VIPER 7" на бившата военна авиобаза край село Узунджово.

Художникът Владимир Запрянов ще открие своя юбилейна изложба живопис. Следва програмата на "Каунь фест" – свързана с популяризирането на местния диалект инициатива на местни интелектуалци, в рамките на която са Национална изложба на карикатури и прожектиране на селектираните филми от Международния конкурс за късометражен филм.

Акцентът в програмата трябваше да бъде празничният концерт с участието на поп изпълнителите Мартина и Миро. Той обаче се отменя заради обявения с решение на кабинета ден на национален траур за жертвите на наводненията в Царево, съобщиха от общинския пресцентър. Няма да се състои и предвидената заря.

Днес се навършват и 20 години от откриването на монумента "Света Богородица с Младенеца" на хълма "Ямача" над града, който бе записан през 2004 година в Книгата на рекордите на Гинес като най-високата в света статуя на Божията майка и отрочето ѝ. Тя стана символ на града, който е наричан и "Градът на Богородица".


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна