Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Ангелов записа и представи премиерно мазурки от последователи на Шопен

Пианистът Людмил Ангелов представи в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" най-новия си албум – трети с негово участие за 2023 г., след издаването на компактдиска "Мелодии" в дуо с виолиста Румен Цветков, и след едно ново издание на запис отпреди около 20 години в Белград, който колегите от Радиооркестъра там са избрали да покажат на широката аудитория като ценна находка в техните архиви.

Новият самостоятелен албум на Людмил Ангелов се нарича „Мазурки“ и в него са включени пиеси само от този жанр на двама полски автори, сравнително малко познати не само у нас, но и по света – Игнац Фридман и Александър Михаловски. Българският изпълнител прави световна звукозаписна премиера на пиесите им.

Записите са направени в концертното студио "Витолд Лютославски" в Полското национално радио във Варшава, а продуцент е Националният институт "Фредерик Шопен". В същата зала се състоя и официалното представяне на диска с концерт на Людмил Ангелов в рамките на 19-ия фестивал "Шопен и неговата Европа" на 28 август 2023 г.

Чуйте в звуковия файл какво разказва по този повод пианистът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна