Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Капулети и Монтеки" на Белини, опера в две действия, шест картини

Музика: Винченцо Белини
Либрето: Феличе Романи
Представена за първи път: 11 март 1830 година в Милано.

Действащи лица:
• Тебалдо – годеник на Жулиета (тенор)
• Капелио – предводител на Капулети и баща на Жулиета (бас)
• Лоренцо – лекар и васал на Капулети (тенор)
• Ромео – предводител на Монтеки (мецосопран)
• Жулиета – дъщеря на Капелио Капулети (сопран)

Първо действие
І картина
Дворецът на Капулети. Капелио, предводител на Капулети, съобщава на своите последователи, че Монтеки изпращат делегация, за да договорят мирно споразумение. Но Капулети жадуват отмъщение, защото синът му е убит в битка от Ромео. Тебалдо, който е влюбен в дъщерята на Капелио – Жулиета, се съгласява да убие Ромео. За това Капелио му обещава ръката на своята дъщеря, за която ще го ожени незабавно. Лоренцо, докторът на Капулети, се опитва да отложи сватбата, като казва, че Жулиета е болна. Той знае, че момичето обича Ромео, че двамата са се срещали тайно и че копнеят за мир между двата враждуващи клана, който ще им позволи да бъдат заедно. Докато Капелио отхвърля аргументите на Лоренцо, се появява Пратеник на Монтеки (Ромео инкогнито) и предлага враждата между двата рода да се прекрати със сватбата на Жулиета и Ромео. Много ядосан, Капелио отхвърля плана.

ІІ картина
Стая в покоите на Жулиета. Девойката горчиво оплаква тъжната си съдба като съпруга на Тебалдо. Идва Ромео и отчаян ѝ казва, че всякаква надежда за мир между семействата им е пропаднала, затова я умолява да избягат заедно. Но Жулиета е разкъсвана от съмнения. Тя отказва да изостави баща си, дома и близките си. Когато Капелио и Тебалдо влизат, за да я заведат до олтара, Ромео избягва.

ІІІ картина
Нощ. Вътрешен двор в двореца на Капелио. Залите са осветени за сватбеното тържество. Ромео среща Лоренцо, който симпатизира на двамата влюбени и му казва, че с хората си ще нападне двореца, за да попречи на сватбата на Жулиета с Тебалдо. По време на атаката Ромео отново моли Жулиета да избяга с него. Капелио и Тебалдо, които ръководят защитата на двореца, откриват Ромео и Жулиета заедно. Ромео е принуден да признае любовта си пред своите врагове.

Второ действие
І картина
Нощ. Докато битката в двореца на Капулети продължава, Жулиета е останала сама и е ужасена от случващото се. Тя се страхува както за баща си, така и за любимия. Лоренцо ѝ предлага да изпие отвара, от която ще изпадне в безсъзнание и ще изглежда като мъртва. След като я положат в гробница, тя ще се събуди и ще може да избяга с Ромео. Жулиета изпива отварата. Капелио ѝ заповядва да чака съпруга си до изгрев, като се надява да попречи на Ромео да я отвлече. Но Лоренцо я отвежда. Подозирайки доктора, Капелио нарежда да го арестуват. Така Лоренцо не успява да предупреди Ромео за отварата, която е изпила Жулиета.

ІІ картина
Близо до двореца на Капелио. Отчаяният Ромео е предизвикан на дуел от Тебалдо. Докато се подготвят за битка, приближава погребална процесия и двамата с ужас разбират, че Жулиета е мъртва.

ІІІ картина
Гробницата на Капулети. На преден план е гробът на Жулиета. Всички близки, които са я оплакали, си тръгват. Остава Ромео. Полудял от скръб, той поглъща отрова. В този миг Жулиета се съвзема, но само за да открие Ромео умиращ. Девойката не е в състояние да понесе смъртта на любимия. Тя изважда кинжала от пояса му и се пробожда в сърцето. Преследвани от рицарите на Монтеки, Капелио и хората на Капулети бързат, за да успеят да заловят омразния Ромео. Но откриват само телата на мъртвите влюбени. Капелио пита: "Убити! От кого?". А отговорът е: "От теб, безмилостни човече...".
По публикацията работи: Росица Михова

Горещи теми

Войната в Украйна