Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Анчев: Тази война не е войници срещу войници, а войници срещу терористи

"Заплахите за България са косвени и са в рамките на регионалната среда за сигурност"

| Интервю
Иван Анчев
Снимка: БГНЕС

Тази война в Израел не е войници срещу войници, а войници срещу терористи, а тези терористи се крият между цивилните хора, за да могат да постигнат целите си.

Това каза пред БНР Иван Анчев, директор на Центъра за изследване на глобални заплахи, бивш служител в редица контратерористични звена на България, бивш задграничен представител на МВР във Вашингтон.

Той прогнозира сухопътна операция на израелската армия в Газа, която ще бъде последвана от много жертви и "не може да бъде сигурно, че ще се запази животът на всички, които са взети в плен". 

"Поради факта, че две от партиите в управляващата коалиция в Израел са силни застъпници на заселниците на Западния бряг, се предполага, че вниманието на службите за сигурност е било насочено предимно към противодействие на заплахите спрямо заселниците на Западния бряг, което е било за сметка на наблюдението на Газа. Това са възможни обяснения, на които ще бъде намерен отговор вероятно след години", коментира той.

По думите на Иван Анчев заплахите за България са косвени и са в рамките на регионалната среда за сигурност:

"Ние не знаем за всички мигранти, които преминават през страната, какви са и какви хора са на наша територия. ... Не можеш да противостоиш сам на една такава опасност. Ако няма подкрепа, могат да се случат ужасни резултати, това се видя и в Израел, която е добре подредена и организирана държава в сферата на сигурността и военното дело".

Интервюто на Снежана Иванова с Иван Анчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна