Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелската армия си е възвърнала контрола над селищата по границата с Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел е поразил над 1000 цели на "Хамас" и "Ислямски джихад" в ивицата Газа. Около 1200 вече са загиналите израелци и палестинци в резултат на масовото координирано нападение на бойци на "Хамас", което започна рано в събота. Няколко държави, сред които САЩ, Непал, Камбоджа, Тайланд, Украйна, Великобритания и Франция, съобщиха, че техни граждани са били убити или отвлечени от "Хамас".

Израелските въздушни удари в Газа са нанесени с бойни самолети, хеликоптери и артилерия. 

Израелските сили на отбраната обявиха, че са си възвърнали контрола над селищата по границата с ивицата Газа, след като около 4400 ракети бяха изстреляни по израелска територия от "Хамас" от началото на боевете в събота. Говорител на военните добави, че досега са извикани 300 000 армейски резервисти, наричайки това "най-голямата и най-бързата" мобилизация в историята на Израел.

Изолираните сблъсъци обаче продължават, тъй като някои въоръжени палестински бойци остават активни на израелска територия.

Израелският президент Ицхак Херцог заяви, че отчасти и Иран е виновен за мащабната атака на "Хамас". По думите му, войната няма да приключи бързо, но държавата Израел ще победи и този път.

Иран, който е съюзник на "Хамас", поздрави групировката за нападението, но мисията му в ООН заяви, че Техеран не е замесен в атаките. Страната призова за спешна среща на Организацията за ислямско сътрудничество заради ситуацията в региона.

На извънредно заседание при закрити врата в Съвета за сигурност на ООН Съединените щати настояха 15-те членове да осъдят решително "ужасните терористични атаки, извършени от "Хамас", но върховният орган на Обединените нации засега не предприема подобно действие.

Най-малко 700 израелци са убити от началото на атаката на "Хамас" в събота. При ответните израелски удари по Газа са загинали близо 500 палестинци. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камала Харис

Много видни демократи дадоха подкрепата си за Камала Харис в президентската надпревара

Почти денонощие, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви в писмено обръщение, че се оттегля от надпреварата за нов мандат в Белия дом, погледите са насочени към неговия вицепрезидент Камала Харис, която той посочи като свой потенциален наследник. Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември..

публикувано на 22.07.24 в 18:05

Нови израелски заповеди за евакуация на населени места заради подновени палестински нападения

Израел издаде нови заповеди за евакуация на някои населени места заради подновените палестински нападения, включително с ракети. На този фон премиерът Бенямин Нетаняху замина за Съединените щати за разговори с президента Джо Байдън, посветени на конфликта в ивицата Газа.  Нетаняху заминава утре за САЩ, за да се срещне с Байдън във вторник..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага

Екипи на Жандармерията се включват в охраната на граничната зона в планината Славянка, обхваната от пожар на територията на  съседна Гърция.  Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка Три денонощия..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Проф. Ива Христова: Броят на заболелите от Covid-19 у нас расте - двойно за седмица

В Гърция се отчитат големи стойности на заболели от Covid-19, но и у нас имаме повишаване двойно и даже над 2 пъти за изтеклата седмица в сравнение с предишната, в която имахме 50% от предходната. Това предупреди директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в интервю пред БНР. "Това означава 69 случая за седмица, а миналата 32.   Не се..

публикувано на 22.07.24 в 17:57

ПСС: Починали са мъжът и детето, които бяха ударени от мълния в Стара планина

Мъжът и детето, които бяха ударени от мълния под връх Жълтец в Стара планина, са починали. Второто дете, което е подало сигнала, е спасено.  Това съобщиха за БНР от Планинската спасителна служба: "Детето, което е подало сигнала, вече е стоварено с хеликоптер на стадиона в Карлово. Пострадалите, доколкото имаме информация за нашите колеги,..

публикувано на 22.07.24 в 17:44

Соломон Паси обяви Николай Ненчев за следващ посланик на България в Украйна

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев беше обявен като следващия посланик на България в Украйна. Това направи председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, който в рамките на конференцията "75 години НАТО" обяви: "Също така, вече имаме одобрен нов дипломатически български представител за Украйна, който също излиза от..

публикувано на 22.07.24 в 17:34
 Пожар в село Воден

Към момента пожарът в крайграничната община Болярово е овладян и локализиран

Към момента пожарът в крайграничната община Болярово е овладян и локализиран. На място остават десетки дежурни екипи, които ще следят за обстановката.  Вече са монтирани и първите фургони за хората, останали без домове. За трайното решение на жилищния проблем местната власт ще настоява за отпускане на средства от държавния бюджет...

публикувано на 22.07.24 в 17:20