Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радомирски: Липсва отговор как службите на Израел изпуснаха нападението на "Хамас"

| Интервю
Валентин Радомирски
Снимка: Иван Русланов

Не се отговаря на основния въпрос - как службите на Израел изпуснаха нападението на "Хамас" на 7-и октомври

Това каза пред БНР дипломатът Валентин Радомирски, според когото това дава основания за конспиративни теории.

"Този конфликт е натоварен с толкова много история и с толкова много участници в тази история, че заподозрени за това кой стои зад всичко, което се случва в последните дни, могат да бъдат всички. Външно логиката се разпредели като и досега - този, който стои зад Израел, а това са САЩ и Западът, се подозират, че те имат интерес от този конфликт. И обратно - тези, които стоят зад "Хамас" - "Хизбула", главно Иран, донякъде Турция и някои арабски страни - са другите заподозрени. Както винаги заподозрени са и Русия, Китай и т.н. Това са схемите, които външно изглеждат логични. Но всъщност не се отговаря на въпроса как така Мосад, как така ЦАХАЛ изпуснаха това нападение на 7-и октомври", коментира той.

По думите му наред с въпроса кой стои зад атаките на "Хамас" вече стои и въпросът кой стои зад удара по болницата в Газа.

"До бомбардировката на болницата ми се струваше, че има някакви възможности за реална военна операция. Проникваха непотвърдени сведения, че срещата в Аман, която беше отложена, е предвиждала да бъде убеден Махмуд Абас да поеме управлението в Северна Газа, след като тя бъде изчистена от "Фатах". 

Според Радомирски Израел в момента няма възможност да направи военна операция, защото "и САЩ дадоха сигнали, че не искат да се прави":

"Ако има някаква военна операция, тя ще бъде ограничена. ... Вероятно ще има специални операции за освобождаване на заложниците".

Дипломатът беше категоричен, че политическото разрешение на конфликта е създаването на две държави - Израел и Палестина.

Интервюто на Петър Волгин с Валентин Радомирски в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна